La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comença el judici per l’ensorramen­t del pont de Gènova

- Anna Buj

Gairebé quatre anys després que el pont Morandi de Gènova s’esfondrés, l’agost del 2018, Itàlia comença a jutjar els responsabl­es d’una tragèdia que va provocar la mort de 43 persones. Ahir es va celebrar la primera vista amb 59 imputats, entre els quals diversos directius i tècnics de l’empresa Autostrade i de la seva filial Spea, encarregad­a del mantenimen­t.

Els fiscals consideren que bona part dels imputats sabien que el pont –inaugurat el 1967– es podia desplomar en qualsevol moment, però no van fer res per evitar-ho. I també alguns funcionari­s del Ministeri d’Infraestru­ctures. Era una “bomba de rellotgeri­a”, ha arribat a dir Walter Cotugno, un dels fiscals. En canvi, la versió de l’ex conseller delegat d’Autostrade, Giovanni Castellucc­i, és que la causa va ser un defecte en la construcci­ó.

Autostrade era llavors de la societat Atlantia, controlada per la important família Benetton, que va reaccionar tard i malament a l’ensorramen­t, i la seva imatge va quedar en dubte a Itàlia. Per la pressió política, han acabat venent la seva part d’Autostrade a l’Estat italià, que ha pagat 8.000 milions d’euros.

“Hi ha proves que des del 2013 estava escrit als documents que el Morandi es podia esfondrar”, va dir Egle Possetti, membre del comitè de famílies de les víctimes. “No es va fer res en cinc anys. És inacceptab­le, i lluitarem perquè es faci justícia a les nostres famílies”. El procés es reprendrà al setembre, però el més probable és que passi més d’un any fins que els jutges emetin el seu veredicte. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain