La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo ofereix “reconcilia­ció social” i “recuperaci­ó econòmica” per a Catalunya

- AÀtg Er GlriMl

“El de Feijóo m’ha semblat un discurs ● moderat en les maneres però poc consistent en les propostes. Pensar que amb aquest panorama és possible abaixar impostos em sembla poc realista”.

%$#re"ident de la &eneralitat

El fil conductor de l’estratègia del líder del PP en el seu decidit trajecte cap a la Moncloa és l’economia, ara que ressonen els tambors de la recessió a Espanya i a Europa, però per ser el pròxim inquilí del palau situat a la madrilenya Puerta de Hierro, Alberto Núñez Feijóo té clar que ha de revitalitz­ar la seva marca a les comunitats històrique­s –Catalunya i País Basc–. Allà, el malalt fa temps que és a l’uci com a conseqüènc­ia de la “polaritzac­ió” que han provocat els “discursos identitari­s” i així s’entén l’oferiment que va llançar ahir l’aspirant popular: “Reconcilia­ció social” i “recuperaci­ó econòmica” per a Catalunya.

Feijóo va exposar les seves receptes en clau nacional i autonòmica durant el col·loqui de Barcelona Tribuna, organitzat per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, i amb la col·laboració de La Vanguardia i de l’Associació Espanyola de Directius (AED). D’una banda, va recriminar al Govern de coalició la seva desunió i les seves baralles, mals que va atribuir al seu origen, entorn d’una “suma de minories”, en lloc de reunir “una majoria d’espanyols”. I sobre Catalunya, Feijóo va il·luminar el camí al PP català amb un nou full de ruta basat en “seny, treball i llibertat. És el que desitjo i el que vull aportar a aquesta terra que tant admirem”, va assegurar.

El líder gallec va presentar un “nou PP” capaç d’esmenar la “ruptura” social que ha deixat el procés i crear una nova època de “convivènci­a” a Catalunya. La seva carta de presentaci­ó davant una nombrosa assistènci­a a l’acte, de tall empresaria­l i econòmic, portava per segell “la moderació i l’estabilita­t”. El pla no és cap altre que tornar el PP al

“La veritat és que m’ha semblat que ●

Alberto Núñez Feijóo ha fet un discurs molt seriós, molt alineat amb la seva personalit­at i amb el seu bagatge polític”.

!on"ellera inde#endent !riteria !ai$a

Seny, treball i llibertat és el que desitjo i el que vull aportar a aquesta terra que tant admirem”

!on"ell &ral de !ol'legi" d(%cono i"te"

Dir ‘ho tornaria a fer’ és incompatib­le amb la reconcilia­ció; el mínim és no continuar provocant”

Vice"ecret)ria del ** de !atal n+a

catalanism­e moderat, per convertir-se en la casa comuna del constituci­onalisme a Catalunya.

Feijó va reafirmar la seva ferma defensa de l’Estat de les autonomies davant l’axiomàtic rebuig de Vox, però aquesta vegada no va fer referència a la “nacionalit­at catalana” que tants problemes li va portar al març, en la seva estrena a Barcelona com a candidat a presidir el PP.

En qualsevol cas, l’aportació del partit sota la seva batuta serà

“Crec que ha estat una conferènci­a ● excel·lent, moderada, que fa pensar que hi ha hagut uns canvis molt radicals i que cal modificar una mica els comportame­nts”.

“sempre treballar per consolidar la convivènci­a” a Catalunya, va dir, que per la seva part “s’ha d’esforçar per parlar menys de política partidària i més d’economia”. Perquè després dels complicats anys del procés, i amb el panorama internacio­nal actual, si alguna cosa treu en clar el dirigent és que “caminar sol al món d’avui” és “una cosa temerària”.

“Prudent” i “previsible”, segons es va autodefini­r, Feijóo va al·legar que les solucions als

“És reflex de la seva serietat i solvèn● cia. Ha demostrat que és un polític en qui es pot confiar i que té un projecte alternatiu per a Espanya per respondre als desafiamen­ts actuals”. problemes generats pel “radicalism­e” no passen per “l’assumpció d’un radicalism­e de signe contrari”, sinó per “la recuperaci­ó de la unió dels ciutadans entorn d’objectius comuns”.

L’acostament a l’“assossec”, va indicar, inclouria la possibilit­at de parlar amb els partits independen­tistes, tant si són al Govern com si no, però en cap cas no acceptaria negociar amb ells la seva eventual investidur­a com a president. En canvi, el veto va ser més contundent quan es va referir a Bildu: “No em veig negociant ni parlant amb Bildu. Amb JxCat o ERC? Sí, parlaria amb ells. Buscaria el seu vot per ser president del Govern espanyol? No”, va concloure.

Però la carpeta catalana guarda temes en què el PP té molt a dir, com els indults als presos independen­tistes. El partit de Feijóo, juntament amb Vox i Ciutadans, va recórrer contra les mesures de gràcia davant el Tribunal Suprem, una acció que va venir a justificar per motius polítics: “Diria a les persones condemnade­s que seria imprescind­ible que allò de ‘ho tornaria a fer’ és incompatib­le amb la reconcilia­ció completa (...) Si es vol una reconcilia­ció, el mínim és no continuar provocant”, va advertir.

L’incomplime­nt de les inversions en infraestru­ctures per part de l’Estat li va servir per evidenciar que a Catalunya “es necessita més inversió, objectivam­ent”, tot i que va disculpar les xifres amb què el Govern fueteja l’Executiu central admetent que “una cosa és intentar executar una partida i una altra aconseguir-ho”. Tot és qüestió de “prioritzar”, va opinar, i aquí va dir que no entenia la frustrada ampliació de l’aeroport del Prat: “Em va sorprendre molt”.

L’actualitat política també camina marcada pels casos d’espionatge a polítics independen­tistes i pels àudios de l’excomissar­i Villarejo entorn de l’anomenada operació Catalunya, orquestrad­a per ministres del Govern de Rajoy. Del primer afer va responsabi­litzar Pedro Sánchez: “No em crec que no en sabés res”, va desconfiar, i sobre el segon es va expulsar la càrrega: “Són àudios ventilats ja en l’àmbit judicial” i no tenen “gaire recorregut”. ●

Es necessita més inversió, objectivam­ent, però cal prioritzar i després executar”

 ?? ! ?? Alberto Núñez Feijóo ahir en el col·loqui Barcelona Tribuna
! Alberto Núñez Feijóo ahir en el col·loqui Barcelona Tribuna
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain