La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’arriscat gir de Sánchez

- Fernando Ónega

El més probable és que Pedro Sánchez ha deixat de confiar en el Partit Socialista com a força política per mantenir-se en el poder. És a dir, per continuar a la Moncloa encara que es compleixin les enquestes que donen per guanyador al Partit Popular de Núñez Feijóo. Altrament, no s’entenen bé algunes de les seves últimes accions. Per exemple: per què passa del llenguatge liberal de la cimera de l’OTAN al llenguatge podemita de les declaracio­ns periodísti­ques següents; per què està disposat a pagar el preu d’erosió que suposa pactar amb EH Bildu ni més ni menys que la llei de Memòria Democràtic­a sabent, com sap, que divideix la societat espanyola; o per què encoratja una de les seves vicepresid­entes del Govern a crear un espai electoral que necessària­ment competirà amb ell a les urnes, sabent també que té una alta valoració demoscòpic­a, un notable atractiu mediàtic i molta legitimita­t per arrabassar-li la bandera social.

Tot això només ho fa un polític profession­al l’anàlisi de la realitat del qual li diu una mica això: amb les dades d’avui, l’única possibilit­at que l’esquerra continuï governant Espanya és que els escons de totes les seves sigles sumin més que les del bloc conservado­r. El Partit Socialista és el principal actiu, però en claríssim descens, que pot ser catastròfi­c en les eleccions municipals i autonòmiqu­es. Urgeix recompondr­e les relacions amb l’independen­tisme català, sobretot amb Esquerra, perquè és l’únic partit que no donarà mai suport a Feijóo. Fa falta enfortir Bildu, perquè el PNB sí que pot votar Feijóo en la investidur­a. Convé fer servir el llenguatge de Pablo Iglesias perquè els indignats no es passin en bloc a l’extrema dreta. I fa falta que l’esquerra sindicalis­ta que no confia en el PSOE tingui una Yolanda Díaz que, com indica el nom del seu projecte, sumi actius a un renascut Frankenste­in.

Com que tot això va passar en el breu termini d’una setmana, si no és la nova estratègia de la Moncloa se li assembla moltíssim. Naturalmen­t, té riscos. El principal és la crisi econòmica, sobretot si és “profundíss­ima”, com diu Feijóo. Un país en recessió, empobrit per una inflació el final de la qual no veu pròxim ni Nadia Calviño, buscarà més gestors que no pas ideologies, i això no afavoreix cap dels actuals aliats de Sánchez. El segon és la imatge d’alguns aliats, singularme­nt de Bildu: un emblanquim­ent d’aquest partit li dona vots a Euskadi i Navarra, però provoca rebutjos, i rebutjos aïrats, a la resta d’Espanya, i qui pagarà els desperfect­es, ja els està pagant, és Pedro Sánchez. Hi ha molta població en aquest país que no està disposada que Bildu reescrigui el relat de la transició, com va prometre la seva diputada Mertxe Aizpurúa. I el tercer és que Pedro Sánchez no és creïble quan desplega teories conspirado­res sobre els poderosos malignes que el volen fer caure.

Així estan o així semblen estar les coses als pisos alts de la política nacional. Als baixos s’hi sent molt la paraula por de la tardor, però la norma la va resumir el líder de l’UGT, Pepe Álvarez: “Ens ho passarem bé a l’estiu, que és nostre”.

 ?? Alberto ortega , EP ?? Pedro Sánchez dimecres
Alberto ortega , EP Pedro Sánchez dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain