La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP farà el seu homenatge a Miguel Ángel Blanco

A l’acte hi aniran Aznar i Feijóo i el presidirà Marimar Blanco

- Asier Mar iarena

El Partit Popular homenatjar­à Miguel Ángel Blanco durant el 25è aniversari del seu segrest i assassinat en mans d’ETA. Així doncs, després de la polèmica sorgida entorn de l’organitzac­ió de l’acte previst per diumenge per l’Ajuntament d’Ermua (Biscaia) pel rol que exerciria la germana de l’edil, la Marimar, la formació ha decidit celebrar pel seu compte un altre homenatge. Però un dia abans.

Durant la jornada de dissabte, el president del govern espanyol a l’època en què es va cometre l’assassinat, José María Aznar, i l’actual president del PP, Alberto Núñez Feijóo, oficiaran el seu propi acte. Els dos dirigents, però, cediran el protagonis­me a Marimar Blanco –actualment diputada del PP a l’Assemblea de Madrid– com a senyal de protesta per la decisió inicial de Juan Carlos Abascal, alcalde socialista d’Ermua i organitzad­or de l´homenatge institucio­nal, de “negar-li poder pronunciar unes paraules en memòria del seu germà”.

La denúncia de Génova no se centra només en això, perquè segons el que van fer públic, Abascal fins i tot va demanar de veure el discurs de Blanco amb anteriorit­at. “La censura prèvia no té cabuda en una societat que ja ha demanat massa vegades una llibertat que es negava sistemàtic­ament als ciutadans del País Basc”, van sentenciar des del Partit Popular.

Amb aquesta maniobra, coneguda ahir al matí, els populars decidien col·locar els focus sobre Marimar Blanco després que denunciés els fets a través d’una carta pública remesa al president del Govern central, Pedro

Sánchez, i al lehendakar­i, Iñigo Urkullu.

Amb tot, minuts després es va saber que la diputada regional a Madrid finalment també intervindr­à durant l’acte institucio­nal de diumenge, perquè Abascal va rectificar a instàncies de la Presidènci­a del Govern espanyol. D’aquesta manera, i després de la polèmica suscitada, Blanco participar­à per partida doble en els dos tributs al seu germà.

Aliens a aquesta disputa, però molestos amb la imatge donada, la Federació de Víctimes del Terrorisme (FVT) va coincidir amb el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) a l’hora de demanar la moderació de les forces polítiques amb l´objectiu de recuperar “la unitat democràtic­a”.

El seu president, Tomás Caballero, va reclamar “un esforç per la concòrdia, perquè no es manifesti una sensació d’oblit i abandoname­nt ni es permeti l’emblanquim­ent” del relat.

Caballero es va expressar a través de la revista mensual de la mateixa FVT que lamenta la divisió evident als homenatges a les víctimes, com el que va tenir lloc el 27 de juny al Congrés dels Diputats i que es va desenvolup­ar amb l’absència de Vox –que tampoc no acudirà a l’acte de diumenge–, amb una mínima representa­ció dels diputats del PP i sense representa­nts de l’Associació de Víctimes del Terrorisme. ●

País

Les associacio­ns de víctimes reclamen “moderació” i “un esforç per la concòrdia”

 ?? Javi ColmeNero / EP ?? Marimar Blanco amb Tomás Caballero en una foto d’arxiu
Javi ColmeNero / EP Marimar Blanco amb Tomás Caballero en una foto d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain