La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més mitjans contra la delinqüènc­ia

-

La recuperaci­ó del turisme a Barcelona, després de dos anys de crisi per la pandèmia, converteix novament la ciutat en un focus d’atracció per als delinqüent­s, molts d’ells estrangers, que intentaran –mai millor dit– fer l’agost a còpia de robatoris i estrebades. Per protegir millor els visitants aquest estiu, així com també als mateixos ciutadans, la Guàrdia Urbana s’ha reforçat amb mil policies més, i la plantilla local dels Mossos d’Esquadra s’ha ampliat amb 267 agents, a més d’augmentar la capacitat d’actuació de la brigada mòbil (Brimo).

La Junta Local de Seguretat ha fet un diagnòstic optimista sobre l’evolució de la seguretat ciutadana. Per això s’ha fonamentat en l’acusat descens de delictes que s’ha produït en els cinc primers mesos de l’any a Barcelona. Segons les dades facilitade­s per la mateixa junta, els fets delictius denunciats a Barcelona s’han reduït el 23% respecte al 2019, que va ser un any rècord en turisme i també en delinqüènc­ia. Les dades del 2020 i del 2021 no serveixen com a comparació a causa de la situació excepciona­l de menor activitat provocada per la pandèmia.

Un de cada dos delictes denunciats a Barcelona són furts, majoritàri­ament atribuïts a delinqüent­s reincident­s que actuen amb pràctica impunitat, ja que tornen a delinquir després d’haver pagat les multes que els imposa el jutge amb els diners obtinguts dels seus propis robatoris. Des que es va iniciar la pandèmia, tot i això, els robatoris violents –encara que són molts menys– augmenten a més ritme que els furts. Aquests últims s’han fet més difícils perquè la gent manté l’hàbit de la distància de seguretat que es va generar durant la pandèmia. Les agressions i els abusos sexuals són un altre focus de preocupaci­ó per les autoritats.

Les dades més recents correspone­nts a maig assenyalen que es van produir 16.342 delictes a Barcelona aquell mes, la qual cosa suposa un 13% menys que el 2019. Però, malgrat aquella reducció, significa que es denuncien 527 delictes diaris a la ciutat. A ningú no se li oculta que es una xifra encara molt elevada, que aquest estiu es pot disparar i que els efectius policials hauran de treballar a fons i, probableme­nt, ampliar-se encara més.

Els pròxims canvis legislatiu­s per endurir el càstig als reincident­s, que el Senat aprovarà probableme­nt aquest mateix mes, poden ser determinan­ts per reduir la delinqüènc­ia a Barcelona. Però serà necessari reforçar també els mitjans judicials per actuar amb eficàcia. La reobertura del segon jutjat especialit­zat en delictes lleus és un pas en la bona direcció, però sembla evident que no n’hi haurà prou. ●

Més de 500 delictes diaris a Barcelona malgrat la millora de la seguretat ciutadana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain