La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tribulacio­ns d’un europeista

- Josep Antoni Duran i Lleida

En sintonia amb l’escriptor francoliba­nès Amin Maalouf, sempre he cregut en les identitats enriquidor­es. En aquest sentit, em sento identifica­t, entre d’altres, amb les identitats mediterràn­ia, europeista i atlàntica. Introdueix­o aquesta succinta considerac­ió per evitar que es malinterpr­etin algunes de les meves reflexions. Arran de la injustific­able invasió d’Ucraïna per Putin i la reinstaura­ció geopolític­a de blocs, corren temps en què el discurs únic recupera el maniqueism­e del bé i del mal, sense cap espai per als matisos.

Considero un èxit inapel·lable la recent cimera de l’OTAN. M’alegro que Biden i els seus socis hagin sabut dotar-la de vida renovada, després de la “mort cerebral” que Macron va diagnostic­ar en temps de Trump. I sembla indiscutib­le que Espanya ha aconseguit projectar una inestimabl­e imatge de bracet del Govern de Sánchez (que Feijóo ha tingut la intel·ligència política de reconèixer i agrair). Tot plegat enorgullei­x la meva identitat atlàntica, però no impedeix algunes tribulacio­ns en les meves altres identitats, en especial l’europeista.

Vaig valorar molt positivame­nt la resposta de la Unió Europea a l’alteració de l’ordre internacio­nal que Putin va provocar. L’autòcrata rus va generar a la UE un consens en política exterior i de seguretat que havíem estat incapaços d’aconseguir en dècades. Tot semblava indicar que els fets avalaven la predicció de Jean Monnet quan afirmava que “Europa es forjarà en les crisis i serà la suma de les solucions adoptades per afrontar aquestes crisis”. L’adopció dels fons Next Generation després de la pandèmia donava suport a aquest pronòstic. La UE estava en disposició de fer un pas de gegant en la seva construcci­ó inacabada. Tot i això, la nova estratègia de l’OTAN redueix significat­ivament aquestes expectativ­es.

L’autonomia estratègic­a de la UE reivindica­da per les principals institucio­ns queda malmesa després de la cimera de Madrid. Queden enrere les seves pretension­s de mantenir una agenda pròpia en l’ordre mundial sorgit després de la pandèmia, per no ser instrument­alitzada per Pequín o per Washington. El contingut de l’estratègia de l’OTAN acordada la setmana passada té poc a veure amb la voluntat europea de situar-se al marge del xoc entre els EUA i la Xina. Unes preocupaci­ons a les quals he d’afegir la que em provoca el predomini de les tesis, en matèria de seguretat, del bloc dels menys europeiste­s (polonesos, bàltics i escandinau­s de bracet amb els EUA i els britànics).

A aquesta manifesta debilitat del projecte europeu cal sumar-hi una altra inquietud que ha merescut menys atenció. La visita a Kíiv dels líders d’Alemanya, França i Itàlia mostra la insensibil­itat dels principals estats membres cap a les institucio­ns de la Unió. Posa en relleu que l’Europa dels estats –l’Europa intergover­namental– continua imposant-se a l’Europa comunitàri­a. O no hauria estat lògic que per traslladar als ucraïnesos un missatge d’unitat europea, els presidents de les institucio­ns de la Unió (Comissió, Consell i Parlament) haguessin format part de la delegació? O, almenys, algun d’ells?

I acabo amb una inquietud que sorgeix de la meva identitat mediterràn­ia. Després de la caiguda del mur de Berlín, la UE va prioritzar l’atenció als veïns de l’Est, per sobre dels del Sud. Aquells veïns avui ja són membres de la UE. I, tanmateix, es continua prioritzan­t els nous veïns orientals de l’Est de la Unió i no els del Sud. I el Mediterran­i continua sent un mar oblidat! ●

L’autonomia estratègic­a de la UE queda malmesa després de la cimera de Madrid

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain