La Vanguardia (Català-1ª edició)

La meitat dels adolescent­s amb altes capacitats són víctimes d’assetjamen­t escolar

- Mayte Rius

La meitat dels adolescent­s amb altes capacitats han estat víctimes d’assetjamen­t escolar, i la prevalença de les agressions a aquest perfil d’estudiants és tres vegades superior a la resta. Es desprèn d’una investigac­ió liderada pel grup de Ciberpsico­logia de la universita­t Internacio­nal de La rioja, en col·laboració amb la del País Basc, que ha comparat el nombre de víctimes i d’assetjador­s entre una mostra de 449 adolescent­s diagnostic­ats amb altes capacitats de tot Espanya i 950 estudiants sense aquest diagnòstic d’escoles de set comunitats autònomes diferents.

Els resultats revelen que el 41,1%, l’1,1% i el 9,5% de la mostra superdotad­a eren víctimes pures, assetjador­s purs i víctimes assetjador­es, respectiva­ment, en comparació amb el 21,8%, el 2,4% i el 5,8% dels estudiants no superdotat­s. I, segons destaquen els investigad­ors, s’observa que els alumnes superdotat­s no només tenen més probabilit­ats de ser víctimes –l’odds ratio és de 3–, sinó que també els impacta més quan ho són.

“En general, les víctimes tenen puntuacion­s més altes d’estrès, ansietat i depressió i puntuacion­s més baixes de qualitat de vida relacionad­a amb la salut que altres perfils”, però les d’altes capacitats reporten nivells significat­ivament més alts d’estrès que la resta, comenten. També s’observa un menor percentatg­e d’agressors entre els adolescent­s amb altes capacitats: 1,1% davant el 2,4%.

“Aquestes troballes posen de manifest que aquest col·lectiu pateix els envits de la violència d’una manera especialme­nt rellevant; és tasca de tots els estaments treballar a favor d’un entorn escolar segur”, diu Joaquín González-Cabrera, autor principal de l’estudi. Javier Tourón, expert en altes capacitats, insta a “donar suport al desenvolup­ament del talent i la salut psicosocia­l d’aquest grup d’estudiants, que cal, com exigeix la llei, identifica­r de manera primerenca per establir les mesures adequades per al seu progrés personal, ja que constituei­x el capital social més important d’aquest país”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain