La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fins a 4.000 consultes per abusos sexuals

-

Amb els Sanfermine­s encara arrencant, el punt d’informació sobre agressions sexistes habilitat per l’Ajuntament de Pamplona ja ha atès gairebé 4.000 persones en dos dies. L’espai, obert el dia 5 a la tarda, pretén sensibilit­zar la població davant aquests abusos. Fins ara no s’ha registrat cap agressió, però sí tocaments. L’encierro va tornar ahir als carrers després de dos anys d’aturada per la pandèmia: molts mossos i curses netes (cap ferit per banya de toro) i veloces. Només hi va haver sis trasllats als centres sanitaris per traumatism­es sense gravetat. L’anècdota de la jornada la van protagonit­zar dos homes originaris del nord d’Europa, antitaurin­s, que s’havien desplaçat a Pamplona per cometre un sabotatge en la primera cursa, que la Policia va avortar. / Efe investigad­or de l’institut IrsiCaixa. “Però els pacients que ingressen amb un requerimen­t alt d’oxigen i els que tenen un deterioram­ent ràpid després d’ingressar sí que es poden beneficiar del tractament”.

un estudi anterior fet amb anticossos de la companyia regeneron (els que va rebre Donald Trump quan va contreure la covid) va demostrar que aquesta mena de teràpia pot ser beneficios­a en pacients hospitalit­zats.

Tot i això, les mutacions de les variants òmicron han modificat les parts del coronaviru­s que els anticossos de regeneron reconeixie­n, de manera que s’han tornat ineficaços.

L’assaig clínic, finançat pels EUA, té com a coautor principal Roger Paredes, de l’hospital Can Ruti

“Evusheld és la millor opció que tenim ara com a tractament d’anticossos per a pacients hospitalit­zats”, declara Paredes. Malgrat que l’assaig clínic d’Evusheld es va fer en un moment en què la variant delta era predominan­t, “el fet que aquest tractament sigui actiu contra l’òmicron indica que la reducció de risc de mortalitat d’un 30% es mantindrà”.

L’estudi forma part d’un projecte d’investigac­ió del Govern dels Estats units per investigar tractament­s per a pacients hospitalit­zats per covid. Hi han participat 81 hospitals dels EuA, Europa, uganda i singapur. Cent cinquanta dels participan­ts, més d’un 10%, es van apuntar en hospitals espanyols. Can ruti, amb 75 pacients, és el segon centre del món que ha aportat més voluntaris. ●

 ?? llar    e ??
llar e

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain