La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutjat per frenar el col·lapse

El segon jutjat de delictes lleus es posa en marxa amb l’objectiu de reduir el temps d’espera per abordar els furts, que arriba als sis mesos de retard

- Toni Muñoz

Dues ciutadanes bosnianes entren a la sala 118 de la Ciutat de la Justícia per ser jutjades. són molt joves i no tenen antecedent­s. Van ser sorpreses per agents dels Mossos que anaven d’incògnit mentre obrien la bossa de mà silenciosa­ment a una turista al metro de plaça Espanya de Barcelona. El robatori no es va arribar a consumar perquè els agents les van intercepta­r, però igualment van ser denunciade­s, i ara han d’afrontar un judici acusades d’un delicte lleu de furt en grau de temptativa. Les dues dones, auxiliades per una intèrpret, es neguen a declarar. El policia, que també compareix davant del jutge, ratifica sense cap mena de dubte que van ser elles. El judici s’acaba al cap de cinc minuts, i el jutge, després d’escoltar la petició de la fiscal, les condemna al pagament d’una multa de 132 euros cadascuna. El jutge els adverteix que, si no paguen, passaran onze dies a la presó.

Aquest és un dels 20 judicis que estan assenyalat­s durant el dia al nou jutjat de delictes lleus que va començar a funcionar l’1 de juliol. Durant el matí es fan judicis per una discussió en un autobús en què una de les passatgere­s va concloure amb una bufetada les reprimende­s que li havien fet per haver ocupat tots els seients reservats a persones vulnerable­s. o el judici a una persona que va robar nou euros de menjar en un supermerca­t i a qui l’establimen­t ha denunciat. Tot i això, la majoria dels judicis són per robatoris amb distracció, principalm­ent a turistes.

Els jutges d’instrucció van reclamar durant mesos que es reobrís el segon jutjat de delictes lleus per contenir l’allau de judicis que estaven col·lapsant l’únic jutjat que fins ara estava en funcioname­nt.

El setembre de l’any passat, el Ministeri de Justícia i el Consell

General del Poder Judicial van decidir eliminar el segon jutjat de guàrdia, que havia estat creat el 2019, quan els furts tardaven 11 mesos a ser jutjats i corrien el risc de quedar impunes, ja que el temps màxim que fixa la llei per jutjar un furt és de 12 mesos. Passat aquest temps, ja no es pot perseguir. Amb la pandèmia, el petit delicte va baixar, i la Conselleri­a de Justícia va estimar que podia prescindir del segon jutjat. El ministeri i el CGPJ van validar la decisió. Els jutges, tot i això, advertien que el parèntesi delinqüenc­ial era només “temporal i excepciona­l” i que una vegada finalitzés l’emergència sanitària els furts tornarien a repuntar, com ha passat. Al febrer la situació començava a generar preocupaci­ó. El temps s’eixamplava. un furt tardava dos mesos a ser jutjat. Ara ja són sis. Els jutges confien que l’entrada en funcioname­nt del nou jutjat permetrà reduir el temps d’espera i guanyar agilitat.

Els pocs acusats que van passar pel nou jutjat de guàrdia– en els delictes lleus es poden absentar i el judici es fa igualment només amb el jutge, el fiscal i algun po

Amb el nou òrgan es podran fer 40 vistes diàries per combatre el petit delicte

licia que hi va a testificar– haurien comès els delictes entre els dies 21 i 24 de juny, de manera que de moment el nou jutjat jutja a 15 dies vista. Amb el nou reforç, els jutjats jutjaran 40 delictes lleus al dia –abans de la pandèmia se’n jutjaven 60–, 20 cadascun, i així esperen reduir l’allau que ara mateix sepultava l’únic jutjat que hi havia.

“Era una mesura necessària perquè nosaltres ja vam dir que el petit delicte tornaria”, apunta el magistrat Francisco González Maíllo, delegat dels jutges d’instrucció a qui li ha tocat guàrdia al jutjat de delictes lleus.

Durant el matí d’aquest dimecres, el jutge ha condemnat diversos furtadors a qui ha sentenciat a penes de multa, però a una carterista multireinc­ident li ha imposat la prohibició d’acostar-se a 500 metres de l’estació de metro de la sagrada Família. Aquest és un dels instrument­s que té la justícia per intentar frenar els carteriste­s mentre no s’aprova la nova reforma del Codi Penal que castigarà la reincidènc­ia dels furts. una reforma que està pendent d’un últim tràmit al senat que s’enllestirà aquest mes. “Fins ara hi ha la sensació que les penes de multa imposades en els delictes són poc dissuasive­s, i com més temps passa, encara més”, intervé la fiscal Elena Díaz. ●

 ?? Marcel nAnzález / Shooting ?? Dues acusades d’intentar robar compareixe­n en un judici de delictes lleus
Marcel nAnzález / Shooting Dues acusades d’intentar robar compareixe­n en un judici de delictes lleus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain