La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos intensific­aran el control de l’AP-7 aquest estiu

El pla de mobilitat per al període vacacional vol reduir l’accidental­itat i reduir la congestió

- Óscar Muñoz

Aquest estiu, el de la recuperaci­ó de la normalitat turística, serà complicat a la xarxa viària perquè, amb tota seguretat, hi haurà –ja n’hi ha– molts més desplaçame­nts que durant els dos estius anteriors, tant interns com de visitants estrangers. En aquest cas, l’AP-7, el gran corredor que creua Catalunya, ara lliure de peatge, suportarà una pressió sense precedents. Per això el servei Català de Trànsit i els Mossos d’Esquadra desplegara­n un paquet de mesures que inclou més controls per prevenir l’accidental­itat i, també, per disminuir la congestió als trams més crítics.

Les actuacions formen part d’un pla de mobilitat d’estiu per al conjunt de la xarxa viària catalana, que ja s’ha començat a aplicar i que s’estendrà fins a l’11 de setembre. A l’AP-7, dona continuïta­t a algunes mesures ja desplegade­s durant els dos últims mesos per frenar l’augment de l’accidental­itat i dels embussos.

“s’ha adoptat un conjunt de mesures molt adequades i que han tingut resultats positius”, va valorar ahir el conseller Joan Ignasi Elena. “Quan hi ha una acumulació de vehicles en determinat­s moments i trams –va continuar–, és inevitable que hi hagi retencions, però hem de saber utilitzar amb intel·ligència totes les nostres vies i recursos”. Aquest és el motiu, va detallar el titular d’Interior, de la presència de controls policials, de grues, de carrils addicional­s... I també que “qui és un perill sigui sancionat”.

El pla vol, va exposar Elena,

“mantenir el nivell d’alerta dels conductors mitjançant la presència policial a les carreteres perquè es redueixin els comportame­nts de risc” i, en conseqüènc­ia, “l’accidental­itat, especialme­nt la dels col·lectius més vulnerable­s: els motoristes, els ciclistes i els vianants”. Altres elements clau, va destacar, són els camions, que continuen amb restriccio­ns, i els vehicles que formen part de l’operació del pas de l’Estret, que ja han començat a controlar-se. “Hi posarem més mitjans, controls, presència, informació i campanyes de sensibilit­zació –va emfatitzar el conseller–, però aquest és un combat de tothom, la mortalitat és una tragèdia inacceptab­le, per això demanem prudència i responsabi­litat a l’hora d’utilitzar els vehicles”. La vigilància, a més de desplegar-se a l’AP-7, es concentrar­à, sobretot, a la C-14, la C-16, la C-31, la C-32 i l’N-II. Les patrulles es col·locaran en punts de màxima visibilita­t i faran controls de trànsit integrals, a més d’específics de velocitat.

Al maig es va posar en marxa un pla de contenció de l’accidental­itat a les vies més problemàti­ques. Es van fer 850 controls i es van detectar 20.295 denúncies. Al juny es va desplegar un pla específic de vigilància a l’AP-7. s’han fet 339 controls de velocitat, amb 306.836 vehicles controlats (el doble que durant el mateix període prepandèmi­c del 2019) i interposat 6.505 denúncies (el triple).

El balanç de denúncies del primer semestre no és positiu i els

Les patrulles es col·locaran en punts de màxima visibilita­t per aturar les conductes perilloses

preocupen algunes conductes especialme­nt perilloses, va valorar el cap de la unitat de trànsit dels Mossos, Andreu González. s’han detectat 4.780 positius d’alcoholèmi­a i 3.058 en drogotests, xifres que suposen l’augment d’un 14% i d’un 8%, respectiva­ment, en relació amb el mateix període del 2019. L’increment dels fets penals –quan el denunciat s’ha vist involucrat en un accident, per exemple– és d’un 140%. Els excessos de velocitat s’han disparat un 150% i la conducció sense carnet, un 134%.

Els camions de més de 7,5 tones no poden circular per l’AP-7 els diumenges de juliol entre les 17 i les 22 hores. A més, a partir del 15 de juliol i durant els altres divendres d’aquest mes a la tarda, entre la roca i Martorell i entre Tarragona i l’Ebre, se’ls limitarà la velocitat a 80 km/h i hauran de circular sempre pel carril de la dreta, sense avançar. Continuara­n obrint-se carrils addicional­s – cent quilòmetre­s entre l’AP-7 i la C-32 nord i sud– els diumenges a la tarda. Trànsit informarà amb panells electrònic­s fixos i mòbils en punts de convergènc­ia de dues vies i enllaços dels itineraris menys congestion­ats perquè els conductors puguin triar les millors rutes. ●

 ?? P
r
 Duran / NORD MED A ?? Cues a l’AP–7 a Maçanet de la Selva durant la tornada del pont de Sant Joan
P r Duran / NORD MED A Cues a l’AP–7 a Maçanet de la Selva durant la tornada del pont de Sant Joan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain