La Vanguardia (Català-1ª edició)

La jutgessa avala l’eutanàsia per al vigilant que va tirotejar els seus companys

-

La jutgessa ha avalat l’eutanàsia sol·licitada per l’exvigilant de seguretat de Tarragona que va disparar als excompanys d’una empresa de seguretat i a un mosso, perquè és un “dret fonamental” i perquè la llei no preveu que la justícia pugui interferir en un procés de mort assistida.

Durant la detenció (duta a terme el mateix dia en què va atacar diversos excompanys al desembre, dels quals va ferir-ne tres i un agent dels Mossos que va intentar impedir-ne la fugida), l’exvigilant de seguretat va patir una lesió medul·lar després de ser reduït a trets per la policia, i fa dues setmanes va demanar que se li apliqués l’eutanàsia.

L’hospital Penitencia­ri de Terrassa on està ingressat va autoritzar que el pres, M.E.s, de 46 anys, iniciés el procés de mort assistida, però quan van transcendi­r-ne els fets, el sindicat policial uspac, que representa dos dels agents ferits, va presentar un escrit de recurs al jutjat i altres membres de les acusacions particular­s van expressar la intenció de fer el mateix.

A la interlocut­òria, la magistrada del jutjat d’instrucció 5 de Tarragona resol que no és procedent “la interrupci­ó” del procés de mort assistida sol·licitat pel pistoler, ja que la llei d’eutanàsia “no atribueix cap competènci­a al jutge d’instrucció per decidir sobre aquest procés”. La jutgessa destaca en aquest sentit que la llei “no regula de manera específica l’eutanàsia aplicada a persones que es trobin en situació de presó provisiona­l o subjectes a un procedimen­t judicial de qualsevol tipus”.

Afirma, per tant, que les exclusions previstes a la llei d’eutanàsia són per als menors o persones que “no tinguin capacitat de decidir”, per la qual cosa l’exclusió no pot fer-se extensi

La magistrada manté que es tracta d’un dret fonamental i que ha de prevaldre el dret a una mort digna

va a un pres com en aquest cas.

A més, la magistrada esgrimeix que es tracta d’un dret fonamental i que ha de prevaler el dret a una mort digna: la “prioritat” són els drets a la integritat física i moral, a la dignitat, a la llibertat i autonomia personal.

L’acusació particular exercida per un dels policies ferits i que representa un advocat del sindicat usPAC va demanar a la jutgessa que emetés una “ordre urgent” a l’hospital Penitencia­ri de Terrassa perquè cessés “qualsevol activitat” encaminada a dur a terme l’eutanàsia fins que no es dictés sentència. En un escrit, el lletrat afirmava que l’Hospital “no pot decidir sobre la vida d’un investigat internat per ordre judicial”. Després de l’aval de la jutgessa, ara serà la Comissió de Garantia i Avaluació, un organisme multidisci­plinari dependent de la Generalita­t, qui avaluï el procés d’eutanàsia sol·licitat pel pistoler. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain