La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les pastures de Farrera es queden sense ovelles

La sortida d’un pastor després de l’atac d’un ós aviva el debat sobre la convivènci­a entre ramaderia i animals salvatges

- Roó oó

amon Cornellana manifesta desolat que tanca precipitad­ament una etapa de tres generacion­s de pastors d’ovella xisqueta a causa de l’atac d’un ós al seu ramat, la setmana passada, a la muntanya de Juverri, a Farrera (Pallars sobirà). El plantígrad va provocar la mort de cinc dels seus animals i la desaparici­ó de cinc més. Aquesta és la primera agressió registrada a Farrera i reobre el debat sobre la convivènci­a entre la ramaderia i els úrsids al Pirineu. Des de la seva reintroduc­ció, a la dècada dels noranta, la població actual s’eleva a uns 70, dels quals 38 a Catalunya.

“Cada any fem la transhumàn­cia des de Puiggròs, a les Garrigues, fins a Farrera, on vam arribar el 18 de juny després de sis jornades de marxa. El dia 27, cap a dos quarts de sis, vaig pujar a la muntanya i no vaig trobar el ramat. Més amunt vaig veure una ovella morta; les altres, espantades, havien corregut a amagar-se al bosc. Vaig informar als forestals, que van col·locar una càmera i van poder certificar que era un ós jove”, relata Cornellana. En dues nits va matar cinc animals. “No només és una pèrdua material, per a mi té un valor sentimenta­l. A veure si això serveix per obrir els ulls dels governants. Jo em jubilaré, però què faran els pastors joves?”, es pregunta.

Després d’aquest fet, Cornellana va decidir donar per finalitzad­a la temporada als prats del

Pirineu i va tornar a baixar el seu ramat, de 428 exemplars, a les Garrigues. Quina culpa tenen les meves ovelles ? I quina culpa té l’ós?”. Cornellana, que acaba de fer els 65 anys, dubta de la viabilitat de la coexistènc­ia d’aquest tipus de ramaderia amb els plantígrad­s.

Cal apuntar que és la primera vegada que el ramat no anava acompanyat d’un gos de protecció. Dels dos gossos del pastor, un va morir recentment i una altra, que pateix una malaltia, es va quedar a casa amb un cadell.

El municipi de Farrera té cinc ramats, de vaques i eugues. Aquest era l’únic oví.

Tècnics del Departamen­t d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda rural de la Generalita­t li van plantejar la utilitzaci­ó de tancats electrific­ats per evitar la intrusió de l’ós durant la nit, opció que Cornellana va desestimar. “si es queden tancades, sense veure vies de sortida i s’espanten poden amuntegar-se i morir ofegades, en aquest cas l’asseguranç­a no t’ho cobreix”, precisa el ramader.

El decret que fixa les compensaci­ons per danys i perjudicis a causa de l’acció d’espècies protegides determina, en el cas dels ovins, indemnitza­cions que oscil·len entre els 55 i els 415 euros.

Cal destacar el paper que tenen ramats com el de Cornellana en la conservaci­ó del paisatge d’alta muntanya, en el mantenimen­t de les pastures, un valuós plus en la lluita contra els incendis.

ricard Casanovas, responsabl­e del servei de Flora i Fauna d’Acció Climàtica, apunta que Farrera és dins de la zona amb “presència ocasional” de l’ós bru i subratlla la necessitat d’establir mesures de protecció, com els gossos o l’esmentat sistema de tancat elèctric. “Estem a favor de promoure la ramaderia extensiva i de protegir la biodiversi­tat, sigui l’ós o el trencalòs, hem de buscar un punt d’equilibri, tots estem al mateix vaixell”, remarca Casanovas.

El pla de prevenció de danys de l’ós bru preveu mesures com l’agrupament de ramats. Actualment, l’administra­ció contracta pastors per custodiar unes 3.500 ovelles de dotze ramaderies diferents a la capçalera del Pallars sobirà. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain