La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una “traïdora” de nom Hanoi Jane La foto de Jane Fonda al Vietnam que li ha marcat la vida durant 50 anys

-

El 8 de juliol del 1972, avui fa 50 anys, l’actriu americana Jane Fonda arribava al Vietnam del Nord per a una visita de dues setmanes com a activista contra la guerra que enfrontava Washington i Hanoi. Aquell viatge ha perseguit tota la vida l’artista, que va rebre el sobrenom de Hanoi Jane, en al·lusió a la capital del país. una foto en què se la veia asseguda en una bateria antiaèria envoltada de periodiste­s i soldats vietnamite­s va desencaden­ar la indignació en molts dels seus compatriot­es, que van titllar l’actriu de traïdora.

En aquell moment la protagonis­ta de pel·lícules com Descalços pel parc, En el estanque dorado i Barbarella tenia 34 anys, i l’últim dia de la seva estada al país asiàtic va anar a visitar uns soldats vietnamite­s, amb qui va xerrar, i fins i tot van cantar cançons junts. L’ambient era distès i la reunió es va desplaçar a un post d’artilleria pròxim. Allà la intèrpret es va asseure sobre un dels canons mentre continuava rient i xerrant, moment que va ser immortalit­zat per la premsa. Quan la fotografia es va publicar als Estats units, Fonda va ser qualificad­a de traïdora a la seva pàtria i de faltar al respecte als soldats americans, especialme­nt als caiguts en la contesa i a les seves famílies.

La instantàni­a amb les “tropes enemigues” va generar tanta polèmica que el Congrés dels Estats units fins i tot va debatre si l’actriu havia de ser encausada per traïció. No va arribar als tribunals, però des d’aleshores l’artista sempre ha estat en el punt de mira de molts nord-americans que han posat en dubte el seu patriotism­e cada vegada que han pogut.

Jane Fonda, que ara té 84 anys, ha necessitat explicar més d’una vegada les circumstàn­cies d’aquell viatge, en què va recórrer alguns dels llocs més devastats per la guerra, i de la foto. A les seves memòries, My life so far (La meva vida fins ara), del 2005, va explicar

JKM NO QUWXOUXYZ UQO [O\XO]O O^_Q `O hk OUwW {U O\OMKQ| O}~ W{N]OXW U{M]Z^QZ KXUO}QXKW ^O WKM XQXNNO]O ]K XMO€]{MO

 ?? Pictures from !istory / Getty ??
Pictures from !istory / Getty
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain