La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Orgull fa eterna Raffaella Carrà

L’artista italiana, que va morir ara fa un any, ja té la plaça amb el seu nom

- Albert Domènech

La discografi­a de Raffaella Carrà ja és eterna, i més en la celebració de qualsevol Orgull, on les seves cançons sempre han estat adoptades com a autèntics himnes a la llibertat individual. Una banda sonora que aquest any és més especial en la tornada als carrers de la celebració de l’Orgull Madrid després de la crisi sanitària pel coronaviru­s. I és precisamen­t fora de les cases, a l’exterior, on l’artista italiana, que va morir el 5 de juliol del 2021 als 78 anys, s’ha fet encara més immortal.

Des de dimecres, Raffaella Carrà ja té a Malasaña, de camí cap a Chueca, una plaça amb el seu nom. Era la popularmen­t coneguda com la plaça de l’Olivo (hi ha una olivera al centre), ubicada a l’encreuamen­t de carrers de Fuencarral amb Augusto Figueroa, un espai ple de vida amb moltes terrasses de restauraci­ó. Ara hi ha un altre motiu per visitarla: una placa de nou rajoles amb la imatge en color de l’artista, obra del pintor Ángel García Pinto, recorda Raffaella Carrà amb el serrell i la

La plaça que ret homenatge a l’artista italiana va ser inaugurada dimecres, molt a prop de Chueca i en un lloc ple de vida amb moltes terrasses de restauraci­ó cabellera rossa caracterís­tics.

I és que si alguna cosa no pot faltar en qualsevol celebració, i no oblidem, reivindica­ció, de l’Orgull és la música. Des que es va inaugurar la festa, dimecres, hi ha diferents escenaris repartits per la ciutat on es podrà gaudir de les actuacions i performanc­es de diferents artistes. Un dels moments més esperats aquest any tindrà lloc aquesta tarda a la plaça d’España, quan Isabel Pantoja rebi el premi especial Mr. Gay España 2022 per la seva trajectòri­a artística i el seu suport al col·lectiu LGTBI+. La cançonetis­ta, que fa poc va estar de gira per Llatinoamè­rica, no sol prodigar-se gaire públicamen­t, i per això la seva presència ha aixecat tanta expectació. “Meravella! Diuen que ens ha de comunicar una cosa. ‘Se me enamora el alma, se me enamora’”, expressava exultant l’actriu Itziar Castro, una de les cares conegudes que s’han deixat veure a l’Orgull aquestes últimes hores.

La representa­nt espanyola d’Eurovisió, Chanel Terrero, que va fer història amb un tercer lloc a Torí, va ser l’encarregad­a de fer dimecres el pregó a la plaça Pedro Zerolo, on va donar pas a les actuacions d’algunes de les drags més reconegude­s, com La Plexy, Nacha la Macha, La Húngara o Diossa. Són molts els artistes que estan programats per a les pròximes hores als diferents espais, com amb la cerimònia de cloenda de diumenge, que tindrà aires eurovisius amb la participac­ió de guanyadors de diferents edicions com Jamala (Ucraïna), Dana Internatio­nal (Israel) o Conchita Wurst (Àustria). Per la seva part, la gran manifestac­ió tindrà lloc demà sota el lema “Davant l’odi: visibilita­t, orgull i resiliènci­a”. ●

La música torna a ser la protagonis­ta dels actes, amb el reclam del premi a Isabel Pantoja

 ?? Bernat Armangue / AP ?? Acte emotiu
Bernat Armangue / AP Acte emotiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain