La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei recorda que la premsa és garant de la qualitat democràtic­a

L’‘Abc’ premia Andrés Trapiello, Inés Artajo i Emilio Morenatti

- MARIÁNGEL ALcÁZAR

El Rei va recordar ahir a la nit que el paper fonamental de la premsa és “ser especialme­nt contundent­s i conseqüent­s quan la qualitat democràtic­a es veu amenaçada, es ressent o es degrada”. Va ser en el seu discurs en el sopar de lliurament dels guardons de periodisme del grup Vocento, a la seu del diari Abc, a Madrid, que en l’edició d’aquest any han reconegut la feina d’Andrés Trapiello, Inés Artajo i Emilio Morenatti.

Davant representa­nts de la política, l’economia i els mitjans de comunicaci­ó, el Rei, que va disculpar l’absència de la reina Letícia, de baixa després de donar positiu en covid, va assenyalar que “les democràcie­s, sobretot en aquests moments d’incertesa, continuen necessitan­t un periodisme lliure, compromès amb la veritat, que sigui valent i es mantingui ferm”. Igualment va recordar que els lectors han de ser sempre “la guia prioritàri­a, al servei d’una societat que té de dret d’obtenir de la in

Abc

formació els recursos i mecanismes necessaris que li permetin comprendre i ubicar-se en l’entorn, ara complicat i desafiador, que els envolta”.

No va faltar en les seves paraules una reflexió sobre el periodisme de qualitat, quan va recordar als periodiste­s presents que “sou un bastió davant la pressió de cada fet que és notícia, i cada paraula que feu servir ha de ser sempre una veritat que deixi cicatriu”.

El columnista Andrés Trapiello va rebre el premi Mariano de Cavia per l’article “Tal día como hoy”, publicat al diari El Mundo el 24 de desembre del 2021. L’autor evocava un viatge fet fa 23 anys a Terol, en què el seu pare va lluitar durant la Guerra Civil, i que a ell li va servir com a excusa per destacar la desraó de la batalla.

Inés Artajo va recollir el premi Luca de Tena per la seva dilatada trajectòri­a periodísti­ca. Va deixar la direcció del Diario de Navarra l’any passat després de dirigir-lo durant gairebé 16 anys, a més d’haver exercit les tasques de cronista política i entrevista­dora.

Finalment, el premi Mingote ha recaigut aquest any en el fotògraf d’Associated Press, Emilio Morenatti (guanyador del Pulitzer, el Fotopress o el World Press Photo, dues vegades), per la imatge de la casa sepultada que va fer a La Palma durant l’erupció del volcà Cumbre Vieja, i que va ser publicada el 21 de novembre del 2021 a la portada del suplement XL Semanal.

La decisió de premiar Trapiello, Artajo i Morenatti ha estat del jurat que aquest any l’integraven: Santiago Muñoz Machado, director de la RAE, (que també n’era el president); Jordi Juan, director de La Vanguardia; Pepa Bueno, directora d’El País; Francisco Rosell, exdirector d’El Mundo; José Miguel Santamaría, director d’El Correo;

Xosé Luís Vilela, director de La Voz de Galicia, i Julián Quirós, director de l’Abc. ●

Felip VI als periodiste­s: “Cada paraula que feu servir ha de ser una veritat que deixi cicatriu”

 ?? ?? El Rei lliura ahir a la nit a la seu del diari el premi Mariano de Cavia al columnista i escriptor Andrés Trapiello
El Rei lliura ahir a la nit a la seu del diari el premi Mariano de Cavia al columnista i escriptor Andrés Trapiello

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain