La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nit llatina en el Cruïlla

Els Stay Homas van donar la sorpresa quan van rebre Rubén Blades a l’escenari per interpreta­r ‘Es por ti’

- Ramon Súrio

Dijous a mig gas obert amb el reggae-rumba d’Arumbo i els sons festius de Balkan Paradise Orchestra. Una orquestra femenina de Barcelona que va dels Balcans al klezmer amb instrument­s de metall i suggestive­s coreografi­es. Tubes, trompetes i clarinets doblegats, més trombó, trompa, bateria i percussió. I, lluny d’ancorar-se en el mestissatg­e, volen afegir matisos en clau d’electro swing i trap.

També hi van ser Stay Homas, en formació de sextet, recollint a l’escenari principal el que van sembrar al terrat; ara que poden vantar-se de tenir un featuring del mestre Rubén Blades, gran estrella d’aquest Cruïlla. L’autor de Pedro Navaja va aparèixer per sorpresa per interpreta­r amb ells Es por ti, que van gravar amb el mòbil, en la seva tornada al terrat. A l’EP Here2play també hi col·labora Manu Chao, en el que és un destil·lat de soul, pop, reggae, tropicalis­me i bon rotllo que van traslladar a un directe en què no van faltar Gotta be patient, Volveré a empezar i The bright side.

L’envelat de l’escenari Four Roses es va quedar petit per a Miss Bolivia, de Buenos Aires, rapera, compositor­a, psicòloga i productora que fusiona cúmbia, hip-hop i electro. Amb tres àlbums i diversos singles, defensa viure la vida a la seva manera, tal com clama a Soltera. En un altre himne, Paren de matarnos, parla de la tragèdia del masclisme mostrant empoderame­nt amb un eròtic cos de ball.

El poder llatí de la jornada es va completar amb el contundent rap & roll dels mexicans Molotov. Una institució de la música llatina amb més de 25 anys de carrera i hits com Chinga tu madre, l’himne anticorrup­ció Gimme tha power o la polèmica Puto, paraules majors a ritme de rock dur i rap afilat que continuen defensant amb convicció. Després del seu concert, l’audiència va córrer a l’escenari principal per no perdre’s el tòtem de la música llatina que és el porto-riqueny Residente, que ja havia triomfat al festival al capdavant de Calle 13.

Home conscienci­at i crític, René Pérez és un dotat recitador, un home sense pèls a la llengua que pregona “Ens portarem malament” en un apoteòsic final de concert. Algú que volia ser jugador de beisbol i va acabar per batre hits, tal com diu en l’autobiogrà­fica René, que no va tocar. És un existencia­lista que en el seu últim single, This is not America, afirma “el machete no es solo para cortar caña/también es pa’ cortar cabeza”. Per a continuaci­ó proclamar que El futuro es nuestro. Geni i figura. ●

El rap & roll dels mexicans Molotov i el hip-hop conscienci­at del porto-riqueny Residente destaquen

 ?? Guillem Roset / ACN ?? Rubén Blades va ser la sorpresa per als assistents de la segona jornada
Guillem Roset / ACN Rubén Blades va ser la sorpresa per als assistents de la segona jornada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain