La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intercanvi­s literaris entre Catalunya, València, Mallorca i Menorca

- France;c Bombí-Vila;eca

Una llengua i una cultura, però diverses realitats administra­tives que dificulten el coneixemen­t efectiu d’escriptors entre els diferents llocs on es parla català. Per encarar aquest repte, institucio­ns de Catalunya, València i les Illes van presentar ahir el programa Lletres Compartide­s.

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC), l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Fundació Mallorca Literària (FML) i l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) van presentar el projecte, que té un pressupost de 40.000 euros i s’estructura en quatre parts: sessions informativ­es virtuals sobre els autors escollits per a docents, biblioteca­ris i programado­rs de festivals; visites d’alguns d’aquests autors als altres territoris; clubs de lectura virtuals per a estudiants universita­ris, i una campanya de comunicaci­ó per donar a conèixer els escriptors. Uns autors – deu catalans, deu valencians, deu balears– triats per un prescripto­r de cada institució amb criteris de paritat i varietat de territoris, edats, estils i gèneres.

Per exemple, entre els autors catalans hi ha Marta Buchaca, Roser Cabré-Verdiell, Anna Manso, Núria Perpinyà o Joan Todó; de valencians, Teresa Broseta, Mercè Climent, Carles Cano, M. Josep Escrivà o Joan Garí, i entre els balears, Maria Escalas, Clara Fiol, Llucia Pallisser, Antoni Vidal Ferrando, Àngel Terron o Josep Pons Sansaloni, entre altres.

La directora de la ILC, Izaskun Arretxe, va reconèixer “que hi ha molt camí per recórrer en el coneixemen­t, circulació i lectura dels autors dels diferents territoris de parla catalana” i que volen que aquesta sigui una “primera pedra” d’un projecte a mitjà termini. Per part de la FML, Carme Castells va apel·lar a la “relació multilater­al” per “construir una literatura catalana que desafiï les limitacion­s administra­tives”, i Pere Gomila, de l’IME, va qualificar el projecte de “molt emotiu i esperançad­or”. Per la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, “podem construir murs o podem construir ponts, com aquest, amb uns fonaments molt sòlids”, perquè “cal fer normal allò que és normal”. ●

La iniciativa inclou sessions informativ­es a docents i biblioteca­ris, visites d’escriptors i clubs de lectura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain