La Vanguardia (Català-1ª edició)

Conjurades per guanyar

Espanya vol sobreposar-se a la baixa d’Alexia estrenant-se amb una victòria contra Finlàndia

- Edurne Concejo

Arriba l’hora de la veritat. Espanya debuta avui a l’Eurocopa contra Finlàndia. És el rival a priori més accessible del grup, però arriba en el pitjor moment per a la selecció espanyola, que dimarts rebia la notícia de la greu lesió de genoll de la seva capitana, la blaugrana Alexia Putellas. “Va ser un xoc per a tothom; per a l’equip i per a ella mateixa”, reconeixia Jorge Vilda a la prèvia del partit. El selecciona­dor espanyol va explicar que després de l’impacte inicial d’haver perdut la Pilota d’Or, “l’equip es va reunir, es va conjurar i mira endavant. No ens podem deixar portar pels sentiments”, va reivindica­r. També confiava en la capacitat de recuperar-se del grup la capitana Irene Paredes: “Qualsevol ésser humà, quan té adversitat­s, se sobreposa, i nosaltres som un equip molt resilient”.

Alexia serà present a Milton Keynes per animar les seves companyes en el debut europeu. “Sempre és un exemple, en cada paraula i en cada acte”, apuntava Vilda, i el seu lloc en el camp l’ocuparà, gairebé amb tota seguretat, una altra blaugrana: Mariona Caldentey. Malgrat que el tècnic madrileny l’havia convocada com a extrem es

ALIN€ACIONS PROBABL€S Paños, Batlle, Paredes, Mapi León, Ouahabi, Aitana, Patri Guijarro, Caldentey, Lucía García, €sther González i Athenea del Castillo Jorge Vilda !

G

G

G

G

" # Korpela, Koivisto, Pikkujämsä, Westerlund, Hyyrynen, Öling, Alanen, Summanen, €ngman, Franssi i Sällström Anna Signeul !

G

G

P

P

E

G

$ % Katerina Monzul (Ucraïna) $ % &'( Paolo Valeri (Itàlia) Stadium MK (Milton Keynes)

querrana, tot assenyala que endarrerir­à la futbolista balear per formar trident amb Patri Guijarro i Aitana Bonmatí. Això portaria a l’onze titular Athenea del Castillo, la futbolista que Vilda ha utilitzat com a refresc de Mariona els dos últims amistosos.

Emmarcada en el grup de la mort, amb la vuit vegades campiona Alemanya i Dinamarca, subcampion­a el 2017, guanyar a Finlàndia és obligatori per no complicar-se la classifica­ció a quarts de final. A més, tot el que no sigui un triomf seria terrible per a la moral d’un vestidor ferit. “Un bon començamen­t pot influir en l’evolució de la competició. No és decisiu, però donar una bona sensacions et fa confiança, per bé que si no és així no hi ha res acabat que no es pugui remuntar”, va argumentar Vilda.

S’enfronten a la ventafocs del grup, una selecció que només ha guanyat un dels últims quatre partits oficials que ha disputat i que ni tan sols va aconseguir classifica­r-se per a la fase final

Tot el que no sigui guanyar en el debut seria un cop terrible per a la moral d’un vestidor ferit

de l’última Eurocopa. Però el 2005 també anava amb aquest cartell i es va colar a les semifinals, curiosamen­t també en territori anglès.

Dirigida per la sueca Anna Signeul, Finlàndia té la davantera de la Reial Societat, Sanni Franssi, que amb els seus deu gols aquesta última temporada ha ajudat el conjunt basc a classifica­r-se per a la Champions per primera vegada en la seva història. El combinat té a les seves files jugadores que han cridat l’atenció de la lliga anglesa, com ara Summanen o Korpela (Tottenham), o Emma Koivisto, que acaba de fitxar pel Liverpool.

Vilda en destaca l’ordre, la velocitat i la fortalesa. Al conjunt finlandès són conscients que el paper de favorit és per a Espanya, però no renuncien a res: “El control de la pilota no serà 80-20 per a nosaltres, però elles no són invencible­s: tu també els pots marcar gols”, assegurava ahir la central Anna Westerlund. La roja potser no és invencible, però Finlàndia no ha aconseguit imposar-se mai en els set precedents que s’han disputat, i cal remuntar-se fins al 2006 per trobar l’última vegada que les finlandese­s van evitar la derrota (0-0).

Sobre el cartell de favorites també s’hi va tornar a pronunciar, per enèsima vegada, Jorge Vilda: “Portem el millor equip que hem tingut mai; no ens posem de perfil, però sabem d’on venim. Acceptem els reptes, volem arribar com més lluny millor, però cada partit és una conquesta”. ●

 ?? LFEF ?? Espanya es va entrenar ahir sobre la gespa de l’Stadium MK de Milton Keynes, on avui s’enfronta a Finlàndia en el debut a l’Eurocopa
LFEF Espanya es va entrenar ahir sobre la gespa de l’Stadium MK de Milton Keynes, on avui s’enfronta a Finlàndia en el debut a l’Eurocopa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain