La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CNMC sanciona sis grans grups constructo­rs per haver format un càrtel

El supervisor de competènci­a aparta les empreses dels nous concursos públics

- a o ina

El sector constructo­r, habitual als sumaris dels casos més sonats de corrupció política a Espanya, ahir va afegir-hi una sanció per les pràctiques anticompet­itives. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) ha multat amb 203,6 milions d’euros sis de les constructo­res espanyoles més importants per alterar la competènci­a a les licitacion­s de construcci­ó d’infraestru­ctures durant 25 anys, des del 1992 fins al 2017. Són els anys del boom de la construcci­ó més extraordin­ari de la història d’Espanya, en què es van fer milers d’obres públiques gràcies als fons de cohesió per l’entrada a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) el 1996 i al creixement posterior, durant el boom de la dècada del 2000.

Les firmes sancionade­s per la CNMC són Acciona (29,4 milions), Dragados-ACS (57,1 milions), FCC (40,4 milions),

Ferrovial (38,5 milions), OHL (21,5 milions) i Sacyr (16,7 milions). Sobre el modus operandi, la CNMC ahir va dir en un comunicat que “des del 1992, les companyies es reunien setmanalme­nt i decidien els contractes públics en què compartiri­en feines tècniques de les seves ofertes”. Segons el supervisor, les empreses “intercanvi­aven informació sobre l’estratègia de presentaci­ó” a convocatòr­ies per licitar hospitals, ports, aeroports, carreteres i altres infraestru­ctures.

L’organisme regulador, que considera aquestes pràctiques com una “infracció molt greu” de la llei de Defensa de la Competènci­a i el Tractat de Funcioname­nt de la Unió Europea, ahir va assenyalar que durant 25 anys les principals constructo­res espanyoles han “alterat milers de licitacion­s públiques destinades a l’edificació i obra civil d’infraestru­ctures”.

Malgrat que el càrtel va actuar durant un període de temps molt prolongat i, aparentmen­t, per imports estratosfè­rics, la sanció conjunta comunicada és de només 200 milions. Tal com va dir la CNMC, “es tracta de pràctiques els efectes de les quals han estat especialme­nt nocius per a la societat, ja que van afectar milers de concursos convocats per administra­cions públiques per a la construcci­ó i edificació d’infraestru­ctures com hospitals, ports, aeroports i carreteres”.

La CNMC prohibeix que les constructo­res contractin amb l’administra­ció, encara que deixa que la Junta Consultiva de Contractac­ió Pública determini la durada i l’abast d’aquest veto. D’altra banda, els membres del càrtel, que van dissoldre el grup el 2017 i van admetre que podria anar en contra de les normes de la competènci­a, van mostrar la seva disconform­itat amb la sanció. Ferrovial i Sacyr van anunciar ahir mateix que la recorreran. ●

Les constructo­res Acciona, OHL, Sacyr, Dragados-ACS, FCC i Ferrovial van alterar milers de licitacion­s

 ?? Agustí Ensesa / arxiu ?? Obres d’un pont sobre el Ter durant els anys del càrtel
Agustí Ensesa / arxiu Obres d’un pont sobre el Ter durant els anys del càrtel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain