La Vanguardia (Català-1ª edició)

Volkswagen inicia les obres del seu ‘hub’ mundial de bateries

S’inaugurarà el 2025 i supervisar­à el centre de Sagunt

- Salzgitter

Ahir volkswagen va viure un dia històric perquè va iniciar la construcci­ó d’un centre mundial de bateries per al cotxe elèctric a salzgitter, una localitat a prop de Hannover, on hi té una de les plantes històrique­s a Alemanya. durant el segle passat es dedicava a la fabricació de motors, i els últims anys, al desenvolup­ament de components. Ahir la directiva va aclarir dubtes sobre el seu futur i el dels més de 6.000 treballado­rs. salzgitter es convertirà en el cor del grup perquè s’encarregar­à de fabricar la peça clau per al cotxe elèctric: la bateria.

“Generacion­s de treballado­rs, fins i tot de famílies senceres, han contribuït al creixement d’aquesta planta durant dècades i tothom que avui és aquí és testimoni de l’obertura d’una nova era per a l’empresa i el conjunt de la indústria europea”, va celebrar el canceller alemany olaf scholz, que davant una audiència de més de 1.000 persones va protagonit­zar l’acte de col·locació de la primera pedra juntament amb altres autoritats i directius, entre ells el conseller delegat del grup volkswagen, Herbert diess, i el president de la regió de la Baixa saxònia, stephan Weil.

A través de la nova filial PowerCo, el grup té previst posar en marxa aquesta gigafactor­ia l’any 2025. Començarà amb la producció de bateries, amb una capacitat conjunta d’uns 20 GWh, cosa que equivaldri­a a proveir entorn d’uns 225.000 vehicles. està previst que aquesta capacitat es dupliqui a llarg termini.

la construcci­ó de la nova planta s’emmarca dins d’una ambiciosa estratègia per acostar la producció de bateries a europa i Amèrica del nord i crear un model de bateries propi i estàndard que serveixi per a la majoria de marques del grup. Fins ara, les bateries que fa servir volkswagen procedeixe­n d’empreses subcontrac­tades a la Xina i Corea del sud, principalm­ent de CATl i de lG energy solution. Ara, el grup vol deixar de dependre de tercers per guanyar més eficiència.

el pla estratègic preveu que l’any 2030 comencin a funcionar sis fàbriques a europa, amb una inversió total de 20.000 milions d’euros. (Per aconseguir tots aquests diners, s’estudia la possibilit­at que PowerCo cotitzi a borsa.)

la planta de salzgitter serà la primera que comenci a funcionar (2025) i la que coordini les altres gigafactor­ies. la següent a iniciar la producció serà la de sagunt (valència). està previst que es posi en marxa el 2026 i que tingui una capacitat de producció semblant a la de salzgitter. “la intenció és que tots els centres de bateries siguin bessons, i que cadascun proveeixi les plantes d’acoblament més properes. Pel que fa a sagunt, la gigafactor­ia donarà servei a Martorell i Pamplona”, comenten fonts de la companyia, propietàri­a de seat. una altra de les gigafactor­ies

El grup obrirà gigafactor­ies a Europa i Amèrica del Nord per deixar de dependre de firmes asiàtiques

s’ubicarà a suècia, una altra a l’europa de l’est i la resta de localitats encara s’han de determinar.

Cada planta té previst donar feina a entre 3.000 i 5.000 persones, fins a assolir un total de 20.000 treballado­rs. l’empresa crearà nous llocs de treball i també traslladar­à profession­als d’altres fàbriques del grup. la seva projecció és que aquestes gigafactor­ies generin uns ingressos anuals de 20.000 milions a l’any en total.

durant l’acte d’inauguraci­ó, la companyia també va voler subratllar l’aposta per la sostenibil­itat ambiental. les plantes estaran operades al 100% per energies renovables i la generació d’emissions de Co2 serà neutral. ●

 ?? AONNY HARTMANN / AFP ?? El canceller alemany, Olaf Scholz, amb directius del grup
AONNY HARTMANN / AFP El canceller alemany, Olaf Scholz, amb directius del grup
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain