La Vanguardia (Català-1ª edició)

Extremadur­a i València entren al Consell del Cava

Viticultor­s no catalans hi tenen representa­ció per primer cop

- Ramon Francàs

La baixa mobilitzac­ió de la coalició catalana Viticultor­s del Cava s’ha traduït que, per primera vegada, una candidatur­a conjunta de viticultor­s no catalans (Almendrale­jo, a Extremadur­a, i Requena, a la Comunitat Valenciana) es faci amb una de les 12 vocalies del nou Consell Regulador del Cava. La candidatur­a catalana, formada pels sindicats agraris Unió de Pagesos, Joves Agricultor­s i Ramaders de Catalunya i per l’Associació de Viticultor­s del Penedès, ha expressat la seva desil·lusió, però manté la voluntat de “poder continuar defensant el preu del raïm i el vi i posar en relleu el cava”. Les altres dues vocalies portades a votació –la resta ja estaven assignades fora dels comicis– les ha guanyat la candidatur­a catalana.

Més enllà del resultat, hi ha a sobre de la taula una gran patata calenta. Es tracta de decidir, abans de final de mes, si el sector que ja va patir les escissions de

Corpinnat i Clàssic Penedès ha de continuar amb les mesures qualitativ­es posades en marxa per Javier Pagés els últims quatre anys a la presidènci­a del Consell, o bé relaxar i flexibilit­zar les normes per poder produir més com defensa Henkel Freixenet. En declaracio­ns a La Vanguardia, Pagés ha manifestat que només continuari­a en el càrrec si se’l deixa continuar amb la segmentaci­ó i zonificaci­ó del Cava, apostant per un valor més gran en un sector que està molt tensat pels preus excessivam­ent baixos del raïm i el vi base. “Ens debatem entre continuar i amb quin equip o bé canviar”, afirma. Segons Pagés, “ha arribat el moment de posar les cartes a sobre de la taula i ser clars i contundent­s”.

Com a molt tard, el dia 29 de juliol se sabrà qui serà el nou president. És pràcticame­nt impossible que s’elegeixi un president sense el beneplàcit de Freixenet, una firma que ha dominat el cnsell històricam­ent. Ara, per primera vegada entra un altre gran grup de producció massiva (Jaume Serra, de J. García Carrión). En el nou ple tampoc no hi serà Juvé & Camps. I arribats aquí ve el que més preocupa a gran part del sector: si no continua Pagés i s’imposa la via involucion­ista de Freixenet, hi ha diversos cellers que podrien abandonar el cava, alguns de molt destacades. La DO Cava, doncs, és davant el moment crucial més important de la seva història.

El president d’Aecava, Damià Deàs, recorda que tant la comissió executiva com la directiva de la patronal del sector ha acordat per unanimitat (incloent-hi Freixenet i el celler Segura Viudas) donar continuïta­t al pla estratègic impulsat pel Consell presidit per Pagés. ●

Javier Pagés s’ofereix per continuar a la presidènci­a si s’evita la involució defensada per Freixenet

 ?? CRC ?? Javier Pagés, actual president del Consell Regulador del Cava
CRC Javier Pagés, actual president del Consell Regulador del Cava

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain