La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els còmplices de Villarejo

- Jordi Juan Director

Els mitjans assumeixen una necessària exigència d’ètica pública: divulgar contingut és fàcil, però el veritablem­ent difícil, la tasca imprescind­ible del bon periodisme, és transforma­r aquesta informació en un producte de qualitat, profession­al i equilibrat”. La frase no és de cap guru del periodisme, ni de cap sociòleg de moda. La va pronunciar ni més ni menys que Felip VI en el lliurament dels premis Mariano de Cavia a la seu d’Abc dijous passat. El desig que va plantejar el cap de l’Estat és molt lluny de ser la realitat del mercat periodísti­c actual a Espanya. La digitalitz­ació ha facilitat l’aparició de centenars de mitjans que, amb molt poca inversió, estan en condicions d’oferir tota classe de notícies que són molt lluny dels mínims paràmetres d’ètica i veracitat que exigeix el nostre compromís profession­al.

Els àudios de les converses de l’excomissar­i Jose Manuel Villarejo amb diferents polítics o policies han revelat que tota aquesta trama ha pogut portar a bon port les seves campanyes d’intoxicaci­ó i invencions perquè han comptat amb periodiste­s i mitjans de comunicaci­ó disposats a publicar-los. Encara avui és fàcil reconèixer la mà d’aquesta trama en la firma d’algunes notícies que apareixen en diferents mitjans prestigios­os. Sobre aquest tema sembla que ningú no es dona per assabentat i ni els col·legis profession­als, ni associacio­ns de periodiste­s, ni, per descomptat, els mateixos mitjans de comunicaci­ó assenyalat­s han obert la boca per denunciar les manipulaci­ons o per defensar-se.

Al final, s’estén el descrèdit a tota la professió, que vol dir també a tots els mitjans, fins i tot als que van tenir accés a aquell tipus d’informació i no la van voler publicar perquè no complia els mínims requisits per fer-ho. Tots ens equivoquem cada dia. I decidir l’enfocament de cada tema, si mereix ser publicat o no i la seva amplitud definitiva és un exercici complex que no sempre és perfecte. Però la publicació d’informació tendencios­a tot i saber el seu origen fraudulent és una altra cosa. I en aquesta situació no s’hauria de restar callat, perquè Villarejo no hagués aconseguit els seus objectius sense comptar amb els seus còmplices periodiste­s.

 ?? JOMA 	O ??
JOMA O
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain