La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un crim inusual en un país amb un control ferri de l’accés a les armes

-

seves polítiques d’estricte control a l’accés a les armes de foc, tan sols habituals entre les forces policials. Si un ciutadà nipó vol comprar-ne una –principalm­ent rifles i escopetes per a l’esport o la caça– ha de sotmetre’s a un confús procés que inclou classes presencial­s, aprovar un examen escrit i completar una prova de camp de tir, amb una precisió mínima d’un 95%. Els candidats també són sotmesos a una avaluació de salut mental en un hospital i el govern verifica exhaustiva­ment els seus antecedent­s, exàmens que han de repetir cada tres anys.

Les imatges difoses per televisió van mostrar que l’atacant empunyava una arma que semblava composta de dos tubs embolicats amb cinta adhesiva negra, per la qual cosa es creu que va ser elaborada de manera casolana. “Això realment mostra fins a quin punt les lleis d’armes del Japó estan funcionant”, va apuntar el professor de la Universita­t de Tòquio especialit­zat en dret i societat Daniel Foote, amb referència al fet que la dificultat d’accedir a les armes va portar l’assassí confés a fabricar-se ell mateix l’arma.

Aquesta baixa perillosit­at ha propiciat que els mítings electorals al país acostumin a celebrarse en ple carrer, a prop dels ciutadans i amb poques mesures de seguretat, sobretot si es compara amb altres països amb més índexs de violència com els Estats Units. Després de la mort d’Abe, ahir ja van sorgir algunes veus que criticaven la laxitud dels protocols, i les autoritats van anunciar-ne la revisió futura per evitar situacions semblants.

Es prenguin o no mesures més estrictes, no evitaran que el nom d’Abe s’afegeixi a la llista de magnicidis més sonats de la història recent, on destaquen el del president dels Estats Units John F. Kennedy (1963), el primer ministre suec Olof Palme (1986) o el seu homòleg israelià Isaac Rabin (1995). Tanmateix, el país preveu continuar endavant amb els comicis d’aquest diumenge per elegir la meitat dels integrants de la Cambra Alta, una jornada que segur que estarà dominada per la mort del seu dirigent més influent dels últims anys. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain