La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina està “commociona­da” i Rússia parla d’“acte terrorista sense justificac­ió”

El Brasil, amb la comunitat nipona més gran fora del Japó, decreta tres dies de dol

- Ismael arana

“Horrible”, “impactant” o “trist”. De nord a sud, d’est a oest, els líders de tot el món van reaccionar ahir amb estupor i indignació al tiroteig i mort de l’ex primer ministre japonès, Abe Shinzo. Un mandatari convençut de la importànci­a del Japó al món que va voler donar-li una projecció més important i les decisions del qual encara influeixen en el rumb de la política exterior del seu país.

El president dels EUA, Joe Biden, es va mostrar “trasbalsat, indignat i profundame­nt afligit” per l’assassinat de l’exlíder del Japó, un dels seus aliats tradiciona­ls més fidels en una regió cada vegada més disputada amb la Xina. “Sent el primer ministre japonès que més va servir en el càrrec, la seva visió d’un Indopacífi­c lliure i obert persistirà”, va afegir l’americà, que va coincidir amb Abe durant l’etapa com a vicepresid­ent de Barack Obama.

Considerat un falcó en política exterior, Abe va advocar per incrementa­r el pressupost militar i va aprovar una reinterpre­tació de la Constituci­ó pacifista de postguerra imposada per Washington per permetre que les seves tropes, les Forces d’Autodefens­a, poguessin combatre fora del territori nacional. Les seves posicions nacionalis­tes, la negativa a demanar perdó pels abusos de les tropes imperials i gestos com la visita el 2013 al santuari de Yasukuni, on es ret homenatge entre d’altres a diversos criminals de guerra japonesos, van portar les seves relacions amb Seül i Pequín al punt més baix en dècades, però amb la Xina van millorar els seus últims anys.

Des de Pequín, el portaveu d’Exteriors, Zhao Lijian, va dir que la Xina està “commociona­da” i va expressar les condolence­s per la pèrdua de l’antic líder. “Va fer contribuci­ons per promoure la millora i el desenvolup­ament de les relacions entre la Xina i el Japó”, va afegir.

També es va mostrar afectada la presidenta de Taiwan, Tsai Ing Wen, territori amb què Abe es va mostrar proper després de deixar el càrrec el 2020 i que va dir que esperava poder visitar en el futur, cosa que hauria irritat enormement Pequín. “La comunitat internacio­nal no només ha perdut un líder important, sinó que Taiwan també ha perdut un amic proper important”, va assenyalar.

La repulsa del crim va provocar una inusual unanimitat d’actors antagònics com Rússia –“un crim monstruós” i “un acte terrorista sense justificac­ió”– i l’OTAN, “que fa costat al poble del nostre

“Profundame­nt afligit”, Joe Biden diu que la visió d’Abe “d’un Indopacífi­c lliure i obert persistirà”

soci proper”, va tuitejar el secretari general, Jens Stoltenber­g.

També van ser notòries les reaccions de l’excancelle­ra alemanya Angel Merkel, que va evocar una “col·laboració estreta i de confiança” i el “plaer de treballar amb ell”; la “consternac­ió” després del “menyspreab­le atac” de l’atribolat premier britànic Boris Johnson; o la “indignació i tristesa” que va sentir el president brasiler, Jair Bolsonaro, que va ordenar tres dies de dol nacional al país amb la comunitat nipona més gran fora del Japó. ●

 ?? NOEL CELIS / AFP ?? Un japonès resant ahir al lloc on Shinzo Abe va ser assassinat
NOEL CELIS / AFP Un japonès resant ahir al lloc on Shinzo Abe va ser assassinat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain