La Vanguardia (Català-1ª edició)

Set anys de presó per haver criticat la guerra a Ucraïna

És la pena més dura amb les lleis aprovades al març

- Gonzalo aragonés

El diputat municipal Aleksei Górinov passarà set anys pres en una colònia penal després que un tribunal de Moscou el declarés culpable de difondre “informació deliberada­ment falsa” sobre la campanya militar de Rússia a Ucraïna. És la sentència més dura en aplicació de la llei que es va aprovar a Rússia al març per castigar les fake news contra l’exèrcit.

El motiu d’aquest procés penal va ser la difusió a internet d’una intervenci­ó en què Górinov criticava l’operació militar a Ucraïna. En una reunió dels diputats del districte municipal de Krasnosels­k, a Moscou, va dir que l’organitzac­ió d’activitats de lleure per als moscovites era inacceptab­le quan “s’estan lliurant hostilitat­s al territori d’un estat sobirà veí”.

Va ser detingut a l’abril, i el judici contra ell va començar el 27 de juny. També va ser acusada la diputada Ielena Kotiónotxk­ina, però va marxar de Rússia abans que s’obrís la causa judicial.

A més de la condemna de set anys, el tribunal va determinar que Górinov fos inhabilita­t, de manera que no podrà ocupar càrrecs públics i a l’administra­ció durant els quatre anys següents a la seva posada en llibertat. Segons un canal de Telegram obert en suport seu, després de la sentència aquest advocat de 60 anys va comentar: “Em van prendre la primavera, em van prendre l’estiu i ara m’han pres set anys de vida”.

La sentència és especialme­nt dura perquè la llei aprovada al març preveu les penes més llargues per a qui difongui les “notícies falses” utilitzant un càrrec públic. La sentència diu que Górinov va criticar la campanya bèl·lica “per desacredit­ar els militars utilitzant el seu càrrec oficial”.

Amnistia Internacio­nal va criticar la sentència, assegurant que “dir guerra a la guerra no és un delicte”. Segons Bruce Millar, subdirecto­r de l’organitzac­ió de drets humans per a Europa oriental i Àsia Central, “això és una represàlia per expressar una opinió, no administra­r justícia. Aleksei Górinov no va cometre cap crim reconegut internacio­nalment. El sistema judicial rus ha tornat a fer costat al Govern, que vol silenciar tota forma de dissidènci­a”. Segons l’oenagé, actualment hi ha a Rússia més de 60 causes obertes per haver violat la llei de les fake news contra l’exèrcit.

El diputat municipal no va admetre en cap moment la seva culpabilit­at. En les seves últimes paraules al tribunal, va aprofitar per criticar la campanya russa a Ucraïna. “Estic convençut que la guerra és el mitjà més ràpid de deshumanit­zació. Quan s’esborra la línia entre el bé i el mal, sempre hi ha la mort. No ho accepto i ho rebutjo”, va dir. ●

“La guerra és el mitjà més ràpid de deshumanit­zació”, va dir Górinov al tribunal que el va condemnar

 ?? VG NIA NOVOZH NINA / Reu e ?? Ahir, en el judici, Górinov va mostrar un cartell: “Encara necessiteu aquesta guerra?”
VG NIA NOVOZH NINA / Reu e Ahir, en el judici, Górinov va mostrar un cartell: “Encara necessiteu aquesta guerra?”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain