La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Estats Units observen amb enveja

Demòcrates i republican­s moderats veuen el cas Johnson com una lliçó respecte a Trump

- Fernando García

Demòcrates, republican­s moderats i nordameric­ans no trumpistes en general es moren d’enveja i d’ansietat quan es miren al mirall que la dimissió de Boris Johnson els ha plantat a la cara, a tall de recordator­i del que al seu país sembla impossible: l’expulsió de la vida pública del cosí germà polític del premier britànic, l’expresiden­t però encara líder i aspirant al retorn Donald Trump.

“Els conservado­rs del Regne Unit han fet el que els republican­s dels EUA no s’han atrevit a fer”, comenta l’analista de la CNN Stephen Collins. “Val la pena prendre’s una mica de temps per apreciar la deliciosa implosió del futur ex primer ministre Johnson”, afirma “amb gelosia” la comentaris­ta de The New York Times Michelle Goldberg.

Mentre assenyalen l’afinitat i les semblances entre els dos personatge­s, els polítics i mitjans progressis­tes dels EUA aquests dies destaquen les diferèncie­s de sistema que, en part, explicarie­n el contrast entre la forçosa renúncia de Johnson i la permanènci­a de Trump, malgrat la gravetat de les acusacions que té en contra, inclosa la d’encapçalar un intent de cop d’Estat. El pes més important del Parlament i del partit governant, els representa­nts electes del qual decideixen qui pot liderar-los i aspirar a governar, en seria una de les claus.

Però els republican­s van poder fer caure Trump en els dos impeachmen­ts votats al Congrés el 2019 i el 2021, i no ho van fer. I el 1974 els dirigents del mateix partit sí que van forçar la sortida de Richard Nixon, tot i que ell s’hi resistia, després del cas Watergate.

El perquè decisiu de la resistènci­a de Trump, en vista de la caiguda de Johnson, pot trobarse en el poder que manté dins del partit: entre les bases i, en conseqüènc­ia, entre una majoria d’alts càrrecs amb aspiració a mantenir o renovar posicions i que o bé s’hi mantenen fidels o bé eviten criticar-lo, o fins i tot reneguen d’anteriors crítiques per por de perdre’n el suport. Un suport que fins ara veien decisiu per sobreviure a les urnes.

Però la situació pot canviar. Molts aspirants a les legislativ­es de novembre amb el suport de Trump han perdut les primàries. I cal veure si qui les va guanyar vencerà els oponents demòcrates. També cal veure si les creixents proves contra l’exmandatar­i pel seu paper a l’assalt al Capitoli el gener del 2020 continuen sent-li innòcues. Ja ho va dir Johnson: “Ningú no és indispensa­ble en política”. Ni tan sols Trump. ●

La supervivèn­cia de Trump s’explica pel poder que manté al partit, tot i que això pot canviar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain