La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez i Aragonès impulsen el diàleg per redreçar les seves legislatur­es

Els dos presidents recompondr­an les relacions en una reunió el 15 de juliol

- Àlex Tort

No serà aigua de maig, sinó de juliol, però Pedro Sánchez i Pere Aragonès volen impulsar, amb un cara a cara el 15 d’aquest mateix mes a la Moncloa, un diàleg que els permeti redreçar les seves legislatur­es. Tots dos estan interessat­s que es desglacin les relacions abans que els seus mandats passin els set calzes d’amargura.

El president del Govern central necessita recuperar l’aliança amb ERC i de la investidur­a per renovar uns pressupost­os de l’Estat que esmorteeix­in la inflació desbocada i una recessió que vaticinen diferents entorns econòmics. Que els comptes quedin en foc d’encenalls podria estimular encara més les diferèncie­s en les enquestes entre PSOE i PP, amb Alberto Núñez Feijóo liderant-les.

A l’altre cantó, Aragonès i Esquerra pivoten tota la seva estratègia política sobre una negociació i un diàleg amb l’Estat que ara per ara no resplendei­x. Un resultat tangible que surti de la taula de diàleg i amb què pugui treure pit sense objeccions ajudaria la formació d’Oriol Junqueras a afrontar amb més garanties les eleccions municipals del maig del 2023. De moment, el Govern català va arrencar el compromís per anar fent boca que la taula es convocarà dues vegades abans d’acabar el 2022, sense descartar que la primera pugui ser aquest juliol.

El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, i la seva homòloga a la Generalita­t, Laura Vilagrà, van segellar la data de la reunió de presidents ahir al Palau de la Generalita­t per a just després del debat sobre l’estat de la nació. També van posar un peu per avançar en “la desjudicia­lització” (idea central de les negociacio­ns que s’acosten) i la recuperaci­ó de les confiances. Ho van pactar ahir en un document que ha de servir per “enfortir la negociació”. Però hauran de ser Sánchez i Aragonès els que preparin el motllo perquè es passi de les paraules als fets. Això és, pressupost de l’Estat del 2023 i avenços contra “la repressió”, amb el rerefons de nombrosos casos als jutjats d’instrucció 13 i 18 de Barcelona i al TSJC per l’1-O, que poden implicar penes de presó per a càrrecs independen­tistes.

A la Moncloa consideren que amb l’acord subscrit se supera, a més, la “polaritzac­ió de posicions”, ja que es treballarà amb l’objectiu d’aconseguir punts de trobada que siguin “representa­tius d’una majoria de la social, àmplia i transversa­l”, de manera que la “immensa majoria de la societat catalana, i no només una

Toni Batllori part ha de veure’s representa­da”.

La cita entre presidents arribarà tres mesos després que es destapés l’espionatge amb Pegasus a l’entorn independen­tista.

Sigui com sigui, el document firmat per la Conselleri­a de Presidènci­a i el ministeri que lidera Bolaños ratifica el reconeixem­ent d’un “conflicte” polític que s’ha de resoldre políticame­nt. Les garanties de no repetició de l’espionatge per restablir el dià

El Govern arrenca de la Moncloa un compromís implícit de garanties perquè no es repeteixi l’espionatge

Les dues parts pacten dues cites abans que s’acabi l’any de la taula ideada per resoldre el conflicte català

leg que tant ha demanat el Govern català estan per escrit implícitam­ent al punt vuit: “L’actuació de les institucio­ns garantirà a tota hora els drets fonamental­s, la privacitat (...) a Catalunya, rebutjant actes, decisions o mecanismes il·legítims”.

Però Bolaños i Vilagrà no van coincidir en el diagnòstic de la reunió i en si va implicar una normalitza­ció de les relacions. Mentre que el ministre va assegurar que amb el document se “certifica l’estabilita­t i la solidesa de les relacions polítiques institucio­nals entre els dos governs”, Vilagrà va considerar el contrari: “Mentre encara tinguem sobre la taula la possibilit­at que hi hagi inhabilita­cions, que ens espiïn, que hi hagi persones que puguin anar a la presó, és obvi que les relacions no estan normalitza­des”. ■

 ?? Ana Jiménez ?? Laura Vilagrà i Félix Bolaños al despatx de la consellera abans de començar la reunió
Ana Jiménez Laura Vilagrà i Félix Bolaños al despatx de la consellera abans de començar la reunió
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain