La Vanguardia (Català-1ª edició)

Díaz es fa un bany de societat civil en la posada en marxa de Sumar

La vicepresid­enta promet “un nou contracte social” fruit del procés d’escolta

- Pedro Vall n

Yolanda Díaz va convertir ahir a la nit la posada de llarg de la seva plataforma Sumar en un acte de masses a la plaça del Matadero de Madrid, desbordada per les més de 5.000 persones assistents, en un ambient en què el protagonis­me –a més del de l’evident protagonis­ta, esclar– va ser per a l’activisme social, el sindicalis­me i les organitzac­ions de la societat civil. Díaz, en tot cas, va posar l’accent en la participac­ió ciutadana durant la gira del procés d’escolta que ara comença i que ha de conduir, va explicar, a l’elaboració d’“un nou contracte social per a un país del segle XXI” amb què “guanyar la pròxima dècada”.

El discurs de Díaz –micròfon en mà en una escenograf­ia horitzonta­l inspirada en les del Podem recent– va transitar per alguns dels reptes civilitzat­oris que enfronten Espanya i Europa, vinculats al medi ambient, la justícia social, el respecte als drets humans –hi va haver al·lusió a la tragèdia de Melilla–, el reforçamen­t de l’educació i sanitat públiques, la recuperaci­ó i conquesta de drets socials i laborals, i es va aturar en la justícia redistribu­tiva i la necessitat d’ajustar el model fiscal perquè contribuei­xi a combatre la desigualta­t en lloc d’apressar-la. “La democràcia ha d’arribar als impostos”. El deteniment amb què va al·ludir a la fiscalitat revela que no ha passat desaperceb­uda a la vicepresid­enta segona la renúncia del PSOE a l’ambiciosa reforma fiscal que havia compromès tant en la investidur­a com en el pacte de coalició, i que ara els socialiste­s han decidit ajornar per la incertesa econòmica. “Un país on les grans corporacio­ns que facturen més de 1.000 milions d’euros tributen el 3,8% no és un país just”, va dir. Aquesta renúncia socialista a la reforma fiscal, va quedar clar ahir a la nit, serà combustibl­e per a la lluita electoral.

També va voler que el discurs fos europeista. Va citar l’economista Thomas Piketty: “Perquè estimem Europa volem canviarla”. I sense al·ludir a l’OTAN, a la guerra d’Ucraïna ni a la despesa militar, va parlar d’un continent que ha de combatre els furors bel·licistes, “una Europa que ha de parlar de pau i buscar la pau”. Una Europa, va afegir, que ha de dir “mai més a les regles d’austeritat”.

Es va declarar en rebel·lia contra la desafecció política des d’una retòrica d’inspiració populista, reivindica­nt una nova política construïda de baix a dalt, perquè, va assegurar, “la política va de coses senzilles: d’una sanitat pública de qualitat, de tenir escoles públiques de qualitat, de tenir un salari digne i una feina digna i que puguem pagar un habitatge digne; d’això va la política”. En aquesta clau, Díaz liderava un acte d’inspiració errejonist­a –vocacional­ment transversa­l– , però amb marcat caràcter laborista: fins a cinc dels intervinen­ts en l’acte estaven vinculats a la defensa dels drets laborals, tant al sector públic com en el de les noves tecnologie­s i plataforme­s. Diverses vegades es va sentir l’exhort “cal sindicar-se” durant les intervenci­ons que van obrir l’acte.

Perquè la presentaci­ó va començar amb la participac­ió d’una successió d’activistes vinculades a la lluita contra el canvi climàtic, a l’emprenedor­ia digital, al sindicalis­me dels riders o dels treballado­rs dels nous gegants tecnològic­s, la defensa de l’educació obligatòri­a i università­ria públiques, o el sindicalis­me dels sectors laborals fortament feminitzat­s i racialitza­ts, com la neteja o les cures, per a finalment, tancar amb una intervenci­ó en defensa de la sanitat pública i la salut mental com un problema, aquest últim, derivat també de les condicions materials i socials regnants.

En l’acte no hi havia primers espases dels partits que, tard o d’hora, seran concernits per la plataforma de Díaz, però sí figures d’aquelles formacions com el diputat autonòmic d’Unides Podem Agustín Moreno, l’excoordina­dor d’IU Gaspar Llamazares, el cofundador de Podem Juan Carlos Monedero o els eurodiputa­ts del grup d’Unides Podem Ernest Urtasun i María Eugenia Rodríguez Palop, entre d’altres.

Tractant-se d’un esdevenime­nt amb un contingut polític superficia­l, com correspon a la presentaci­ó d’una plataforma d’acció ciutadana –Díaz va repetir una vegada i una altra “el protagonis­me és el vostre, Sumar no va de partits, ni de sigles, va de pensament col·lectiu”–, el significat­iu va ser el to amb què Díaz va envoltar l’acte, gairebé als an

“Ha arribat l’hora que vosaltres feu un pas endavant”, reclama davant de més de cinc mil persones

Laministra­deTreball amaral’actedelabo­risme idesafiael­PSOEper haverrenun­ciatala reformafis­cal

típodes del que s’ha vist a les últimes campanyes d’Unides Podem: davant el resistenci­alisme defensiu del 2019, quan la confluènci­a provava de sobreviure a la inacabable fustigació i al cisma, la vicepresid­enta va impregnar el seu discurs d’emocions en positiu i vocació inclusiva. “Algú ha d’ocupar-se de l’esperança”, va dir citant Manuel Rivas, “no ens resignem, no han de governar les dretes. Sumar no va de resignació, va d’alegria, va d’esperança”. Va al·ludir a aquestes emocions diverses vegades basant-se en el seu convencime­nt que existeix l’Espanya que “no es resigna que governin les dretes: No ens resignem”, va proclamar. “Per això recorreré tot Espanya i no parlaré, us escoltaré. Ha arribat l’hora que feu un pas endavant”.

Hi havia aires de retrobamen­t entre els assistents, molts dels mateixos que van veure néixer Podem o van acampar a Sol, avui baquetejat­s pel sagnant procés d’aquesta dècada ferotge. Potes de gall i mirades il·lusionades davant el nou artefacte, més sòlides que una magdalena i menys rotundes que les molles de pastor. ●

 ?? JAVI R SORIANO / AFP ?? Yolanda Díaz va presentar ahir la seva plataforma Sumar a la plaça del Matadero de Madrid
JAVI R SORIANO / AFP Yolanda Díaz va presentar ahir la seva plataforma Sumar a la plaça del Matadero de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain