La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts considera que ERC es desgastarà si aparta Borràs del Parlament

La presidenta de JxCat exhibeix múscul davant les pressions perquè se’n vagi

- Iñaki Pardo Torregrosa

La volen veure fora, però ells no volen fer-ho. Volen que se’n vagi tota sola i això no passarà. Aquesta és la lectura que fa l’entorn de Laura Borràs sobre les pressions que rep de l’oposició, i també d’Esquerra, soci de Junts al Govern, perquè faci un pas enrere per la causa judicial relacionad­a amb el presumpte fraccionam­ent de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

Dimarts passat, quan la pressió creixia cada vegada més, la presidenta del Parlament va decidir enviar un missatge clar als seus detractors: que no dimitirà, que se sent innocent i que si la volen fer fora, ho hauran de fer aplicant l’article 25.4 del reglament de la institució –que s’aplica per a casos de corrupció–, tot i que ella opta per una altra via, el 25.1, perquè els socis li donin suport i votin un dictamen perquè preservi la condició de diputada i presidenta de la Cambra.

Els republican­s advoquen perquè s’apliqui el 25.2 i que Borràs se n’aparti ella mateixa de manera provisiona­l, des que se li obri judici oral fins que hi hagi una resolució, però la també presidenta de Junts ha advertit que en cap cas no ho farà. “No és repressió, és mala praxi”, justifique­n a Esquerra.

“Si la volen veure fora, l’hauran d’apartar, i això té un cost i un desgast associat”, apunten des de JxCat. L’entorn de Borràs creu que com més li demanin que faci un pas al costat, més obligats es veuran després a ERC a votar per suspendre-la. Un fet que avança uns mesos convulsos a l’escenari català, opinen fonts consultade­s.

I a Junts –que de moment li ha mostrat un suport granític–, fins i tot qui accepta que hi va poder haver “mala praxi” per part de Borràs, es pronuncia en un sentit semblant. “És possible que acabi inhabilita­da, ja ho sabem, però la qüestió és com, i en això Esquerra hi té un paper”, opina un dirigent. “Hauran d’explicar el que facin, encara que diguin que es tracta de neteja contra la corrupció”, afegeix. “Nosaltres no farem el mateix quan arribi el torn de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó”, conclouen a JxCat, si bé els republican­s deixen clar que els dos casos no són comparable­s.

Mentrestan­t, ahir al Parlament es va celebrar la segona cimera contra les causes estructura­ls de la corrupció i Borràs, que hi va participar, va aprofitar l’acte per esgrimir arguments a favor la seva defensa. Va assegurar que a les “democràcie­s viciades amb tics autoritari­s”, la corrupció “pot deixar de ser un problema que s’ha d’eliminar i convertir-se, de manera perversa, en una arma per combatre la dissidènci­a política”.

I avui, després que la compareixe­nça de dimarts no enterrés el debat, Borràs exhibeix múscul. Va a l’Ateneu de Barcelona, a un homenatge en què se li farà un reconeixem­ent del món de la cultura en què participar­an els expresiden­ts Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra, així com Jordi Turull i membres de Junts. Serà el lligam a un manifest que ja ha obtingut més de 7.000 adhesions. ■

 ?? Mariona Puig ?? Laura Borràs ahir durant un acte del Parlament sobre la corrupció
Mariona Puig Laura Borràs ahir durant un acte del Parlament sobre la corrupció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain