La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres excaps d’ETA investigat­s per la mort de Blanco 25 anys després

El jutge García Castellón apunta als responsabl­es ideològics del crim

- Carlota Guindal

En vigílies de l’acte central d’homenatge a Miguel Ángel Blanco pel 25è aniversari del seu segrest i assassinat per part d’ETA que se celebrarà demà a Ermua (Biscaia) enmig d’un alt grau de crispació i divisió política, el jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, va acordar ahir citar com a investigat­s tres excaps de la banda terrorista que van formar part del comitè executiu per la seva presumpta responsabi­litat en el crim.

Dos dies abans de l’acte d’Ermua, localitat d’on Blanco era regidor quan va ser assassinat, el jutge ha admès una querella de l’associació Dignidad y Justicia en considerar que s’han d’investigar no només els autors del segrest i assassinat, sinó els caps de la banda terrorista que van idear l’estratègia d’anar contra dirigents del PP i del PSOE per forçar el govern de José María Aznar a negociar la independèn­cia d’Euskadi.

García Castellón dirigeix el procedimen­t contra José Javier Arizcuren Ruiz, Kantauri; Miguel Albisu Iriarte, Mikel Antza, i María Soledad Iparraguir­e, Anboto, per delictes de segrest terrorista i assassinat terrorista. El jutge també considera responsabl­e dels fets Ignacio de Gracia Arregi, Iñaki de Rentería, si bé en el seu cas els delictes es considera que estan prescrits.

L’instructor es basa en un informe de la Guàrdia Civil que apunta que els investigat­s, malgrat que no són els executors materials, van tenir “una participac­ió en comissió per omissió, perquè per la seva responsabi­litat a la banda van poder donar per finalitzat el segrest i alliberar Blanco i, tot i això, no el van alliberar”.

“La víctima d’aquesta acció, Miguel Ángel Blanco, en la seva qualitat de membre del PP,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain