La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aznar tampoc no anirà a l’homenatge institucio­nal

-

José María Aznar s’ha

● esborrat de l’homenatge institucio­nal de demà a Ermua a Miguel Ángel Blanco. Qui era president del Govern quan ETA va segrestar i va assassinar el regidor del PP mostra així el rebuig al pacte del Govern central i EH Bildu per a la tramitació de la llei de Memòria Democràtic­a. / A.M. s’havia convertit en objectiu preferent d’ETA, no ja del comando Donosti, sinó de tota l’organitzac­ió terrorista, a través del comitè executiu de la mateixa banda, que a l’estiu del 1997 buscava amb urgència segrestar i assassinar un càrrec electe de la referida formació política”, explica la resolució.

Per al magistrat, tenint en compte la manera d’actuar d’ETA, en què la seva principal estructura directiva, el comitè executiu, era l’òrgan en què es decidien, planificav­en, dirigien i autoritzav­en les accions terroriste­s que cometien els comandos d’acció d’ETA, “és improbable que una acció terrorista com la duta a terme contra el regidor del PP fos realitzada per un comando sense que hi hagués una decisió i una planificac­ió prèvia, així com unes ordres concretes i específiqu­es, emanades de la principal estructura directiva d’ETA, el seu comitè executiu”.

Segons la interlocut­òria, de l’anàlisi dels documents sobre la banda aprehesos i de l’estudi de la seva estructura­ció i funcioname­nt intern, es pot concloure “que els integrants del comitè executiu d’ETA, en el moment en què va tenir lloc el segrest, n’haurien pogut evitar l’assassinat”. “En cap moment – reitera el jutge– no van intentar evitar o impedir, tot i podent, l’assassinat.

La decisió del jutge enrareix encara més l’ambient davant l’acte de demà a què assistiran el rei Felip i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, però no el llavors cap de l’executiu, José María Aznar, ni l’Associació de Víctimes del Terrorisme, contraris als acords del Govern central amb EH Bildu. I més després del pacte amb l’esquerra abertzale per aprovar la setmana que ve al Congrés la nova llei de Memòria Democràtic­a, que per a la dreta posa en perill el relat de la transició i, en paraules d’Aznar, suposa un disbarat “pactat amb terroriste­s”. ●

L’instructor creu que Kantauri, Mikel Antza i Anboto haurien pogut alliberar el dirigent del PP i no ho van fer

 ?? Mondelo / EFE ?? Kantauri, un dels tres excaps d’ETA citats pel jutge
Mondelo / EFE Kantauri, un dels tres excaps d’ETA citats pel jutge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain