La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una idea errònia del progrés

- Màrius Carol

L’erudit italià Giacomo Leopardi va projectar amb el seu amic l’escriptor Antonio Ranieri, ara fa gairebé dos segles, imprimir un diari setmanal ( Lo Spettatore Fiorentino) que pretenia ser inútil: “Reconeixem amb franquesa que el nostre diari no tindrà cap utilitat”, proclamava. En un segle dedicat a les coses útils, en una societat en què l’home s’identifica­va amb els diners, Leopardi defensava la supervivèn­cia del pensament, les belles arts, la literatura i altres discipline­s considerad­es supèrflues. En una carta enviada des de Florència a Pietro Giordani li diu: “Comença a fastigueja­r-me el superb menyspreu que aquí es professa per totes les coses boniques i per tota la literatura: sobretot no m’entra al cap que el cim de l’ésser humà consisteix­i a saber política i estadístic­a”.

Com llavors, hi ha un utilitaris­me

Leopardi va intentar publicar un diari dedicat a les discipline­s supèrflues

associat a una idea errònia de progrés que hauria de preocupar. El fet de restar valor a la filosofia a l’ESO resulta rellevant. El menystenim­ent social de les carreres d’humanitats no és una bona notícia. La considerac­ió de les tauletes en contraposi­ció als llibres a l’escola no és modernitat, sinó un error.

Llegeixo a l’Ara la notícia que tanca la llibreria Medios, del carrer Valldonzel­la, on es podien trobar tota mena de llibres relacionat­s amb la comunicaci­ó. Al propietari de l’establimen­t li expliquen els professors de Blanquerna que els manuals s’han tornat accessoris per la reducció del temps de les assignatur­es, per la menor exigència que fa que amb poc esforç s’aprovi i perquè els suports físics han desaparegu­t de les vides dels alumnes. El millor del text són dues anècdotes del llibreter: un estudiant de Comunicaci­ó que va voler comprar el llibre La lengua del Tercer Reich i va preguntar si el tal Reich era filòsof, i un altre alumne de Periodisme que es va interessar per una obra que va escriure Juli Cèsar sobre William Shakespear­e.

Quanta raó que tenia Leopardi al defensar que l’obsessiva recerca del que és útil ha acabat per fer tornar inútil la vida mateixa. No millorarem el món amb més tecnologia i menys ciències socials. Fins i tot per guanyar diners és imprescind­ible conèixer els clàssics, encara que ho neguin Twitter o els tecnòcrate­s. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain