La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pau s’ha acabat

- Manuel Castells

Europa ha gaudit d’un llarg període de pau, excepciona­l en la seva turmentada història, exceptuant els conflictes als Balcans. La bonança es va acabar a Ucraïna el 2014, preludi de la invasió russa el 2022. Ara hem entrat en una època de guerra que afecta tots els àmbits de les nostres vides. La resposta contundent de l’OTAN a l’agressió russa ens situa en una nova guerra freda en què els adversaris ja estan disparant.

Les aliances es configuren, els conflictes s’entremescl­en en la geopolític­a global. No és només amb Rússia. Es declara la Xina “desafiamen­t estratègic” per a Occident, enllaçant així amb possibles conflictes a Taiwan, el Japó, Corea del Sud i Corea del Nord. Les tensions al Pacífic s’intensifiq­uen. L’Índia, amb profundes connexions amb Rússia, i Indonèsia busquen la neutralita­t, Síria se situa al costat de Rússia, amb el suport potencial del seu aliat Iran. El Pakistan manté la seva relació especial amb la Xina i amb Corea del Nord. Algèria, enfrontada al Marroc, estreny els lligams amb Rússia. L’Amèrica Llatina es manté neutral, encara que Nicaragua, Veneçuela i Cuba reben assistènci­a militar russa. Al Sahel s’estén la insurgènci­a islàmica, la qual cosa obliga França a replegar-se. Sud-àfrica i Nigèria se situen en neutralita­t asimètrica, més allunyada d’Occident.

Tot aquest entramat global de conflictes potencials es pot encendre de cop i volta. Tot depèn de l’evolució del conflicte a Europa i la concatenac­ió de noves agressions, càlculs erronis i relliscade­s irresponsa­bles.

La guerra freda a Europa és irreversib­le; d’aquí pot evoluciona­r cap a la calenta i la nuclear

De moment, la guerra freda a Europa ja és irreversib­le. D’aquí podríem evoluciona­r cap a la calenta, la nuclear limitada i la nuclear global, amb la consegüent destrucció de l’espècie humana. Rússia controlarà el Donbass en les setmanes vinents. Podria oferir llavors un alto el foc. Ucraïna no acceptarà i contraatac­arà així que completi el rearmament comptant amb el suport de l’OTAN. La resposta russa seria atacar Odessa i mantenir pressió sobre la resta d’Ucraïna. Els Estats Units ja despleguen 100.000 soldats a l’est d’Europa, estableixe­n el seu quarter general a Polònia i han posat en alerta les seves forces nuclears. Els països bàltics, convençuts que un dia els tocarà a ells, intenten avançar el conflicte amb Rússia, la qual cosa explica el bloqueig parcial de Kaliningra­d. Si Rússia es veu amenaçada sobre el terreny davant la potència dels seus adversaris, recorrerà a armes tàctiques nuclears, induint una resposta similar de l’OTAN en territori rus. D’aquí a una conflagrac­ió general tot depèn d’incidents no controlabl­es.

Les conseqüènc­ies econòmique­s de les guerres es multiplica­ran. La crisi energètica, en subministr­ament i preus, serà devastador­a abans que fem la transició. Lamentarem no haver-ho fet abans. I amb les arengues a defensar la democràcia no n’hi haurà prou per apaivagar el descontent­ament popular de ciutadans que passaran fred, empobrits i espantats, que no entenen per què ha esclatat tot i en culparan els polítics. Podem aturar aquest procés aparentmen­t ineluctabl­e? Ho dubto. Però cal intentar-ho. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain