La Vanguardia (Català-1ª edició)

La realitat de les brigades contra la prostituci­ó: “No hi ha dones lliures”

Els investigad­ors afirmen que la legalitzac­ió només beneficiar­ia el proxeneta

- Carlota guin al Joaqu n ra

La prostituci­ó, ara per ara, continua sent alegal a Espanya: ni prohibida ni regulada. Aquesta situació pot canviar aviat. El Congrés dels Diputats ha emprès un camí –fins ara gairebé inexplorat– que pretén acabar amb l’abolició de la prostituci­ó gràcies a una llei que perseguirà els proxenetes i protegirà les dones. Ara assistirem a debats acalorats entre la posició –majoritàri­a a l’hemicicle– que defensa l’abolició de la prostituci­ó i la posició –minoritàri­a– que advoca per la regulació perquè, defensen, cal distingir entre víctimes de l’explotació sexual i dones que exerceixen la prostituci­ó lliurement.

Aquest serà el pla polític, però quina és la realitat que viuen dia a dia els investigad­ors sobre aquesta qüestió tan complexa? La fiscal de sala d’Estrangeri­a, Beatriz sánchez, ho té clar: “És un debat superat. Ningú no es dedica a la prostituci­ó perquè vol. L’únic beneficiat amb la legalitzac­ió és el negoci del proxeneta”.

Les xifres amb què treballen Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra són esclaridor­es: entorn d’un 95% de les dones que exerceixen la prostituci­ó a Espanya l’exerceixen obligades: per una màfia que les controla o per la pròpia situació de vulnerabil­itat. o per totes dues variables. Félix Durán, tinent en cap de la secció contra el tràfic d’éssers humans de la unitat central operativa (uCo) de la Guàrdia Civil, assegura que, després d’anys sobre el terreny, “no s’ha trobat mai una dona prostituïd­a que ho hagi fet de manera lliure”.

El dia a dia dels agents que lluiten contra el tràfic de dones convertide­s en prostitute­s està molt allunyat del que viuen els clients. Mentre que els puters veuen dones disposades a fer el que ells vulguin a canvi de diners, els investigad­ors veuen noies enganyades, destrossad­es i sotmeses. “són tractades com si fossin mercaderia. L’home que buscarà una d’aquestes noies només pensa en el plaer sexual instantani que li donarà i no visualitza el que hi ha al darrere”, lamenta Ismael Delmás, inspector en cap de la brigada central contra el tràfic d’éssers humans de la Policia Nacional. Els seus relats, partint d’operacions dutes a terme, són esborronad­ors: una víctima tatuada pel seu proxeneta amb un codi de barres, una noia que menjava vidres perquè no veia cap altra sortida, joves prostituïd­es pel seu entorn familiar...

El principal problema que troben els investigad­ors és la falta d’eines, un escenari que la nova llei preveu revertir. Com que es tracta, encara, d’un negoci alegal, l’única manera de poder atacar el proxeneta és demostrant que al darrere hi ha explotació sexual: i per a això la víctima ha de denunciar. segons relaten, quan s’acosten a una víctima prostituïd­a perquè denunciï, el proxeneta està a l’aguait. Moltes vegades no tenen documentac­ió, no parlen castellà i les organitzac­ions criminals han aconseguit que elles interiorit­zin que la policia és l’enemic. un dels investigad­ors consultats recorda com una dona prostituïd­a no s’atrevia a denunciar la màfia que l’havia

 ?? ?? Un rètol lluminós anuncia l’existència d’un club d’alternar en una carretera de Madrid
Un rètol lluminós anuncia l’existència d’un club d’alternar en una carretera de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain