La Vanguardia (Català-1ª edició)

Proxenetes després de les protestes contra l’abolició

“No cal tenir cadenes físiques per ser una esclava”

-

La Vanguardia gut. Espanya, país on es calcula, segons els estudis de la Fundació scelles, una mitjana anual de 1.500 euros en consum de prostituci­ó.

Els investigad­ors del tràfic reconeixen, “per descomptat”, que hi pot haver un reduït grup de dones que lliurement volen oferir sexe a canvi de diners, però la seva dimensió és marginal: no representa més d’un 3%. El tinent Félix Durán, de l’uCo, proposa: “Que preguntin a cadascuna d’elles per què van començar a prostituir-se”. La seva experiènci­a assegura que totes van ser forçades o, si van decidir-ho voluntària­ment, era perquè no tenien cap altra opció. un cop passen els anys assumeixen aquest tipus de vida com a pròpia i la normalitze­n. “Les víctimes del tràfic que acaben exercint la prostituci­ó poques vegades se senten com a víctimes”, afirma.

Dones colombiane­s que arriben enganyades a Espanya enviades pels seus pares, que les posen en mans de les màfies a canvi de suport econòmic, o que elles mateixes s’hi ofereixen com a única opció a la vida, per supervivèn­cia; noies nigerianes a qui se’ls fa creure que arriben a Espanya per treballar com a caixeres, dependente­s o cambreres i, quan aterren, els fan vudú, les amenacen amb les seves creences, els treuen la documentac­ió i les exploten durant anys, o romaneses captades per lover boys, nois atractius i elegants que els ofereixen una vida d’amor i luxe, però després les deixen abandonade­s en clubs de carretera.

Totes aquestes són les mateixes que són als clubs, als polígons, als hotels i als pisos. Les mateixes a qui acudeixen joves, homes de mitjana edat i més grans. Les dades dels especialis­tes no en distingeix­en l’edat, ni les profession­s, ni el nivell cultural ni social. A més, no és una cosa d’usos i costums del passat. Molts homes –perquè pràcticame­nt el 100% de la prostituci­ó és consumida per homes– continuen acudint-hi per diversió, per sentir les dones com a instrument­s, per cobrir una insatisfac­ció sexual o per sentir dominació sobre la dona, tal com consta a les anàlisis internes de què s’ocupen els investigad­ors.

No fa falta que una dona porti cadenes físiques perquè sigui una esclava. “Moltes d’aquestes noies que són prostituïd­es són extorsiona­des. No fa falta que estiguin lligades perquè no fugin del pou on són. El que tenen són cadenes mentals”, adverteix el tinent de l’uCo, que porta anys intensos dedicat a la lluita contra el tràficc

“La nova llei no va en contra de la prostituci­ó, sinó en contra del negoci de la prostituci­ó”

 ?? Íid/iS mndi ?? Protesta contra l’abolició de la prostituci­ó del 22 de juny davant de la seu del PSOE a Madrid
Íid/iS mndi Protesta contra l’abolició de la prostituci­ó del 22 de juny davant de la seu del PSOE a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain