La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tomb en la història de l’evolució: troben la cara del primer europeu

El maxil·lar i el pòmul descoberts tenen 1,4 milions d’anys

- Josep Fita

Emocionat. Eufòric. Així responia a la trucada de La Vanguardia el paleoantro­pòleg Juan Luis Arsuaga, codirector del jaciment d’Atapuerca. I n’hi ha per a això i per a molt més. Les restes que han trobat a l’avenc de l’Elefant –un fragment de maxil·lar superior i de pòmul (os cigomàtic)– i que es van presentar ahir en societat tenen uns 1,4 milions d’anys d’antiguitat, cosa que els situa com els més antics que s’han trobat mai a l’Europa continenta­l, i correspone­n als primers pobladors europeus. “És un dia històric per a la ciència”, assegurava Arsuaga. “Faré servir una expressió –continuava– poc científica per descriure el moment, però que és certa: som l’enveja sana dels nostres col·legues francesos, alemanys o italians. Quan vegin les fotos del descobrime­nt no s’ho creuran: una cara, 1,4 milions d’anys... És tot un esdevenime­nt, farà la volta al món”.

Malgrat que els fòssils trobats són un maxil·lar i un pòmul, els científics parlen de la troballa d’una cara. I el més sorprenent: ens diuen que s’assembla molt a nosaltres. Fins i tot més que no pas els neandertal­s, més contempora­nis. “És una cara gràcil; no és robusta, tampoc gruixuda ni està gaire inflada. El desenvolup­ament de la cara està relacionat amb l’aparell mastegador. una cara robusta significa que l’individu té una capacitat de mastegar molt potent”. Abans, explica Arsuaga, hi havia una mena de dogma: “Com més robusta era la cara, més antic; com més musculatur­a de la mandíbula, més antic”. Explica que el curs evolutiu es veia com un procés d’alleugerim­ent de l’aparell mastegador i el gruix de les dents, i d’expansió del cervell, “de manera que els fòssils d’un milió i mig d’anys havien de ser molt robustos i amb un cervell petit”. “Nosaltres tenim una cara molt lleugera i un cervell gros, però l’evolució no ha de ser forçosamen­t així”, afirma. Entén que “la robustesa pot ser l’adaptació d’algunes línies dins aquest conglomera­t que és l’Homo erectus, que és el que cal començar a disseccion­ar”. Aquesta és l’espècie a què podrien pertànyer les restes –“és la resposta curta”–, però l’Homo erectus és com un calaix de sastre: “Tot el que té aquesta cronologia i apareix a Europa, l’Àfrica o Àsia i no és un paràntrop –és a dir, que no és un australopi­tec, existent encara en aquella època–, doncs d’entrada s’encasella dins la classe de l’Homo erectus”. Per exemple, els fòssils de Dmanisi (Geòrgia), els més antics que s’han trobat mai fora de l’Àfrica i que són 400.000 anys més antics que els de l’avenc de l’Elefant, s’associen amb aquesta espècie. “Però per mi no ho són pas. Es tracta de formes més arcaiques”, defensa Arsuaga. “És que d’Homo erectus, tot i que no se sap gaire bé quan es van extingir, n’hi ha des de fa 500.000 anys, sense cap dubte. És a dir, inclou molta geografia i temps”.

Precisamen­t, els fòssils que s’han trobat ara permetran “començar a investigar dins aquest conglomera­t de l’Homo erectus: ens possibilit­a mirar dins aquesta espècies per veure què hi ha: diferents geologies [moment històric], diferents regions del planeta...”.

Més enllà de reconstrui­r les restes, toca continuar excavant. Ho faran fins a finals d’aquest mes, quan s’acaba la campanya actual. “Encara hi ha prou sediment en el nivell excavat perquè en pugui sortir alguna cosa més. Encara poden arribar més sorpreses”, conclou. ●

Desenterra­ts de l’avenc de l’Elefant d’Atapuerca, són els fòssils més antics que s’han trobat mai a l’Europa continenta­l

 ?? Santi OterS / EFE ?? Aquesta és la imatge dels fòssils, presentats ahir en societat, que farà la volta al món
Santi OterS / EFE Aquesta és la imatge dels fòssils, presentats ahir en societat, que farà la volta al món
 ?? Santi OterS / EFE ?? Alguns dels responsabl­es de la troballa, ahir a Atapuerca
Santi OterS / EFE Alguns dels responsabl­es de la troballa, ahir a Atapuerca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain