La Vanguardia (Català-1ª edició)

Molins de “baix impacte” al golf de Roses

Un informe diu que el parc eòlic marí Tramuntana és compatible amb l’entorn i l’ecosistema

- S lvia Oller

Les primeres conclusion­s dels informes preliminar­s d’impacte ambiental del futur parc eòlic marí Tramuntana, que preveu 35 aerogenera­dors a una distància mitjana de 24 quilòmetre­s del golf de Roses, conclouen que el projecte tindrà una “baixa incidència” sobre la biodiversi­tat marina de la zona.

L’estudi, elaborat per la consultora ambiental Tecnoambie­nte, l’Institut d’Hidràulica Ambiental de la universita­t de Cantàbria i tècnics especialis­tes de sener –una de les dues empreses impulsores–, considera “moderat” l’impacte dels molins sobre altres paràmetres com la terbolesa i la sedimentac­ió, com també el soroll submarí i l’alteració de camps electromag­nètics.

segons el biòleg marí de Tecnoambie­nte, Joan Ramon Vidal, la incidència sobre la terbolesa de l’aigua seria “molt inferior” a la que pot generar l’activitat pesquera o una tempesta marina. L’estudi circumscri­u aquest impacte en la via dels cables d’evacuació de l’energia durant l’etapa de construcci­ó i “només” en les proximitat­s dels amarratges i turbines durant l’etapa d’explotació del parc, que en cas que s’acabi construint tindria una vida útil de 30 anys.

un altre dels temes que amoïnava un grup de científics contraris a la infraestru­ctura era el soroll generat, que s’afegiria a l’impacte sonor d’altres activitats humanes com la navegació. Això podria afectar el comportame­nt dels mamífers marins. L’estudi detalla que el soroll es produiria tant durant l’etapa de construcci­ó com de mantenimen­t arran de les vibracions de l’estructura de la turbina i dels vaixells de mantenimen­t. Tot i això, l’anàlisi detalla que els nivells d’emissió “no seran superiors” al soroll de fons actual a la zona ni afectaran espècies sensibles.

Pel que fa a la generació de camps electromag­nètics, el consultor ambiental explica que el fet que el traçat d’evacuació de l’energia sigui soterrat i no aeri redueix aquests camps, que només es produirien “a pocs centímetre­s del cablatge”. L’article, que ha estat publicat a la revista científica Journal of Marine Science and Enginy Engineerin­g, apunta que els camps generats seran detectats per espècies sensibles però “no els causaran alteracion­s greus en el comportame­nt”. La possible proliferac­ió d’espècies invasores arran de la construcci­ó del parc “no és significat­iva” segons l’anàlisi dels experts, que consideren que hi ha molt poques possibilit­ats d’introduir fauna forana, ja que la construcci­ó de les plataforme­s es durà a terme a l’entorn del Mediterran­i. Els autors reconeixen que qualsevol projecte causa canvis en l’entorn, però consideren imprescind­ible frenar el canvi climàtic apostant per nous models de generació energètics.

El parc Tramuntana és un dels tres projectes que s’han posat sobre la taula per al golf de Roses, una de les zones prioritàri­es per a l’Estat –l’única a Catalunya– per implantar l’eòlica marina. El Ministeri per a la Transició Ecològica encara no ha aprovat definitiva­ment el full de ruta en aquesta matèria. Quan això passi s’obrirà un concurs públic per a la lliure concurrènc­ia dels diferents promotors. Els del Tramuntana afirmen que hi ha diversos empresaris de l’Empordà interessat­s a invertir en el projecte. ●

L’anàlisi veu un impacte “moderat” en la terbolesa de l’aigua i el soroll submarí, entre d’altres

 ?? Barc lronEu p oePsers ?? Parc eòlic al nord d’Europa
Barc lronEu p oePsers Parc eòlic al nord d’Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain