La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sorprenent Eva Teixidor

La Canal, cuina normal per a gent de gust normal

-

Avui Eva Teixidor està sola a la cuina, atrafegada. La lleial Pili, amb qui comparteix els fogons, està de baixa. Mentrestan­t una quarantena de clients omplen el menjador del restaurant. La cuina de La Canal Restaurant és pròxima, tradiciona­l. Fa xafogor i hem tirat una deliciosa i refrescant amanida de ceba dolça, tomàquet i olives; una guatlles en escabetx, i unes costellete­s de xai a la brasa.

És una cuina radicalmen­t intel·ligible i ben elaborada. De postres, xocolata blanca i cireres. Hem dinat d’allò més bé. Plats normals per a gent de gust normal. Per cert: no hem tastat el capolat de toro, plat de renom a la casa, que l’Eva cuina amb encert. No sempre trobes, pregunteu-ho a en Jaume i en Manel, cambrers eficients i ràpids com una fletxa, que també us anunciaran els plats del dia.

una vegada el restaurant s’ha buidat conversem amb l’Eva, que viu la cuina amb entusiasme. El seu afany ens fascina. Està pendent de tot. El seu discurs culinari és natural i assenyat. Ens fa l’efecte que no la mou res del que es fa arreu en l’àmbit culinari. No es vol distreure: només li importa el que es fa a la casa, que a La Canal es mengi bé. L’Eva cuina sense sotmetre’s als dictats del context mediàtic en què sem- Amanida de ceba dolça i tomàquet

- Amanida de ceba tendra, tomàquet, bonítol i mostassa antiga - Picadillo de toro - Morro de bacallà, salsa de mel i taronja

- Galta cuinada amb bolets

- Cua de bou amb salsa de ratafia

- Peus de porc amb naps - “Les postres de l’Eva”. El menú de migdia costa 12 euros. pre viu la cuina. Ens il·lusiona parlar amb ella; altrament l’article seria diferent.

Amb els ulls com taronges, escolta, observa i ens parla dels seus inicis. De petita, amb tan pocs anys que havia de pujar a una caixa de cerveses, ja volia ajudar a la cuina. Ens explica que al principi li agradava cuinar però no pas elaborar postres, i que ara l’entusiasma la cuina dolça: no en va a la carta hi ha un apartat amb el nom que porta com a enunciat “Les postres de l’Eva”.

La Canal va obrir l’any que ella va néixer. Va començar com a bar de tapes, entrepans i esmorzars. L’Eva va fer pràctiques de cuina a Ca l’Enric i de pastisseri­a a Les Cols. Després va estudiar a l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Girona. s’ocupa dels fogons des dels 19 anys. Avui, malgrat que continua sent molt jove, aquesta cuinera té una gran experiènci­a. I quan tothom aprecia el que fas, la praxi t’ensenya a percebre el que és bo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain