La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dansa de la pau a Peralada Artistes de 20 països del Ballet de Munic sedueixen el públic del festival

- P

El Festival de Peralada va ressorgia ahir, després de dos anys d’intensa pandèmia, amb renovats elements i més ambició internacio­nal, si és que és possible. Artistes de vint països inaugurave­n amb el Ballet de Munic (Bayerische­s Staatsball­ett) la 36a edició del certamen de la Costa Brava. Una cita estiuenca amb les arts escèniques que a l’actual context de guerra europea –i en vista de l’inesperat assassinat de l’ex primer ministre japonès Abe Shinzo– tornava ahir a la nit a la cultura la capacitat simbòlica d’apel·lar a la pau i a la concòrdia.

Quan arribava a l’Auditori del Parc, el públic s’asseia en una diàfana platea de fins a 1.400 localitats que duplicava l’aforament de l’última edició. Hi tindria lloc el primer dels dos Triple Bill amb què la companyia alemanya comença aquest cap de setmana el certamen empordanès. I eren dues excel·lents figures de l’actual escena dansística internacio­nal qui oficiaven de parella solista: el cubà Osiel Gouneo, de gran tècnica i presència escènica, i la russa Sofia Ivanova-Skoblikova.

Procedents de dues escoles políticame­nt afins però estilístic­ament allunyades, la parella protagonit­zaria Capriccio per a piano i orquestra, de George Balanchine, una de les obres que formen part dels Robins que el coreògraf russoameri­cà va crear fa mig segle per al New York City Ballet: tango, claqué i jazz en combinació amb l’academicis­me del ballet. La música, de Stravinski, sonava en un enregistra­ment de l’Orquestra Estatal de Baviera... Tot era al seu lloc.

En temps de distanciam­ent polític i dissuasió, el doble programa que el director del Ballet de Baviera, el francès Laurent Hilaire, porta a Peralada (avui és el segon dia) suposa la perfecta suma de la cultura occidental i la russa. Ahir a la nit també es va celebrar aquest maridatge en una de les peces del malaguanya­t i talentós Liam Scarlett, el coreògraf britànic que es va suïcidar l’any passat després de les acusacions de conducta sexual inapropiad­a al Royal Ballet de Londres.

With a chance of rain ( Amb possibilit­ats de pluja), la peça que Scarlett va crear per a l’American Ballet Theater el 2014, va brillar a l’escenari de Peralada com a exemple de nova creació que desborda lirisme. No en van sonar els preludis per a piano de Serguei Rakhmànino­v. El públic va reaccionar també amb entusiasme a Bedroom Folk, de la vibrant israeliana Sharon Eyal. Una peça per la qual va apostar el Grec a la inauguraci­ó de fa una setmana i que aquí tancava el primer Triple Bill. Exballarin­a de la companyia Batsheva, aquesta veu de marcada personalit­at destaca arrel del món per les compactes peces de grup que evoquen un batec gairebé electrònic.

Entre els vuit ballarins que van brindar aquesta proposta contemporà­nia, cal destacar-ne el jove canadenc Shale Wagman, coreògraf amb futur a qui durant la funció d’avui es veurà tant a Affairs of the heart, del també britànic David Dawson, com protagonit­zant amb la brasilera Carollina Bastos la segona funció de Capriccio.

I atenció també ahir a la nit a un membre del clan Acosta: Yo

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain