La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cantant, actua a Jardins de Pedralbes

Agnes Obel

- Esteban Linés

La cantant, pianista i compositor­a danesa Agnes Obel va publicar el 2020 el seu esplèndid àlbum Myopia (Deutsche Grammaphon), però la pandèmia va impedir que el pogués portar al directe. Ara ho està fent i avui el presentarà al Festival Jardins de Pedralbes (22 h), on mostrarà una somiadora i elegant combinació de pop de cambra, piano, veu, cordes i loops.

Pregunta de rigor: suposo que trobava a faltar el directe.

Aquesta vegada per partida doble. Vaig passar els dos últims anys tocant i gravant a l’estudi, que és una habitació força menuda, estant embarassad­a, i tenia unes ganes gairebé vitals de sentir aquesta musica en espais grans, treure’m aquella creació abstracta del cap i compartir-la amb la gent.

És a dir, ha estat component i gravant sense parar quan tot just havia publicat el nou àlbum i no el podia ensenyar.

Sí, una situació molt estranya per a mi. No ho havia viscut mai. Però alhora crec que és una oportunita­t creativa, perquè em permet de tocar en directe la música anterior a l’àlbum Myopia i a més fer-ho amb un altre material, radicalmen­t inèdit. La idea és tocar aquests últims temes en teatres i espais tancats, i l’àlbum en escenaris oberts.

Com ha pensat els concerts d’aquesta gira?

Tinc una nova banda, amb dos violoncel·listes i un percussion­ista clàssic que es desdobla en flauta i saxo, i escènicame­nt hi haurà novetats, sobretot lluminoses i interactiv­es, perquè el públic pugui veure què fem. I més que centrat en el meu últim àlbum, serà com una barreja dels quatre que he fet. I també amb la música que he escrit durant la pandèmia i que gira entorn de la biologia i la neurociènc­ia, coincidint amb l’embaràs.

Tornant a Myopia, com va néixer l’obra?

És una reflexió sobre mi mateixa, sobre com soc i com treballo, i això implicava parlar sobre el meu entorn, la meva família. Era una mirada crítica sobre mi mateixa, però també transmetia la meva visió del món i de la realitat que ens envolta.

Aquestes cançons es poden entendre com...

...com una paradoxa, és a dir, necessitem estar sols, per reflexiona­r i ser miop, i una vegada fet això som capaços de veure l’exterior. I hi ha altres temes que només giren entorn de mi.

Com es defineix?

Soc una persona molt optimista, però en la història de la meva família jo era propensa a la depressió; sempre hi penso, i més ara. Estic com en alerta de no tornar a aquest estadi. I d’alguna manera la meva música reflecteix aquesta situació.

Però també se sol dir que les seves cançons tenen efectes terapèutic­s.

Per mi fer música no és necessària­ment terapèutic, sinó que és un exercici de profunda concentrac­ió. Però hi ha algun moment en què sí que pot ser terapèutic­a per a mi, perquè en aquest procés de creació el teu jo pot arribar a desaparèix­er. És fascinant, i és una cosa que també pot passar en un concert i que de fet voldria que passés: desaparèix­er i que només quedés la meva música.

La música és la millor forma d’expressió, més que no pas la paraula?

Sí, del tot. La música és un misteri, però ens uneix i ens pot unir molt més que no pas la paraula. Ja ho diu Oliver Sachs.

Què escolta a casa?

Moltes coses, però no fallen mai velles bandes sonores, com Ennio Morricone. ●

 ?? a   r  !en en / "e!! ?? Agnes Obel
a r !en en / "e!! Agnes Obel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain