La Vanguardia (Català-1ª edició)

Despropòsi­ts

- Jorge de Persia

Festival Mozart

Intèrprets: OBC i .ergei Dogadin (violí)

Director: Lionel Bringuier

Lloc i data: L’Auditori (7/VII/2022)

SS

Ho dèiem el 24 de desembre del 2020, en plena pandèmia, però gairebé res sembla haver canviat a la programaci­ó de l’OBC. “No crec que, pel que fa a la conformaci­ó de la sensibilit­at, hi tingui res a veure ni l’edat ni el gènere; sí que és cert que s’incrementa i es matisa amb els anys i el coneixemen­t, però no hi ha dubte que fantàstics músics han demostrat i demostren saber interpreta­r el llenguatge de Schubert, de Mendelssoh­n i de Beethoven, encara durant la joventut si han tingut bons mestres. Què passa amb aquests directors que ens arriben, molt prestigiat­s per agències i crítica (crítica?), convidats per bones orquestres i deixen tant a desitjar?”.

I ara, sota el lema Mort o Retorn, torna aquest senyor que no té ni idea de què és Mozart per dirigir en un Festival Mozart... El concert va començar amb Adagi i Fuga per a cordes en Do, KV 546 de Mozart, amb Bringuier entretingu­t a assenyalar les entrades (en una fuga mozartiana!) i mantenint un llenguatge pesant i maquinal. Però no només això, sinó sense corregir els desajustos en afinació i lectura de l’orquestra.

Em sembla bé que es distribuei­xin entrades –menys despeses en control i portes obertes– perquè molta gent gaudeixi d’escoltar una orquestra, però sisplau, abans indiqueu que no s’aplaudeix a les pauses.

El concert va continuar –a causa de la deserció de Nicola Benedetti, que ja havia fet un pobre paper fa poc a Barcelona– amb el violinista Sergei Dogadin, de qui no es dona informació, però que va ser una troballa per la puresa del seu so (escola russa, no mozartiana), però límpid, precís i amb mostres de virtuosism­e paganinià. Tot això al Concert núm. 3 de Mozart.

I al final, la Quarta Simfonia de Beethoven. Sense exercici de tensions, sense controlar plans acústics; el començamen­t, una antologia, fraseig quadricula­t, el director assenyalan­t entrades i sense resposta dels músics a la mirada que amb tanta gesticulac­ió inútil pertorba. Sisplau, una mica de respecte envers la música i el públic. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain