La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’altre Vinícius carioca

L’equip blanc-i-blau reforça la posició de pivot amb un migcampist­a brasiler propietat del City Football Group que es va criar a l’escola del Flamengo

- Roberto Rodríguez

“Amb el temps serà un jugador per sobre del normal”. Així parlava el 2019 l’entrenador portuguès Jorge Jesús de Vinícius Souza (1999), conegut al Brasil com a Vinição. En aquell moment, amb 20 anys, el Flamengo el veia com una de les seves grans joies. Destacava per una força física descomunal, una gran visió de joc i molta contundènc­ia en el marcatge, condicions que li van obrir les portes del primer equip. El tècnic portuguès va ser qui el va reclutar i el va alliçonar i qui el va assenyalar, a més a més, com “un projecte particular”. Va arribar fins i tot a comparar-lo amb Nemanja Matic, llavors al Manchester United i a qui Jesús havia entrenat al Benfica. Passats tres anys, i després de dues temporades a Bèlgica, Souza ja és un jugador fet. Amb 23 anys, ha estat titular indiscutib­le al KV Malines la temporada passada i aquesta ha escollit l’Espanyol per continuar creixent després d’una gran batalla per aconseguir els seus serveis.

L’equip perico va anunciar ahir la seva incorporac­ió després de passar el reconeixem­ent mèdic i serà presentat dilluns a l’RCD Stadium. Migcampist­a defensiu amb una envergadur­a notable (1,87 metres), arriba a l’equip de Diego Martínez en qualitat de cedit procedent del Lommel SK belga (propietat del City Football Group) i per reforçar una posició molt curta d’efectius després de les sortides de David López i Fran Mérida. El jugador era desitjat per molts equips europeus, com el PSV, amb qui va estar a prop de firmar, el Celtic, el Schalke o el Fenerbahce, i espanyols, com el Sevilla i el Betis.

Vinícius va néixer a Rio de Janeiro i va ser descobert per un empresari de la zona durant unes jornades d’un projecte social. Tenia 14 anys quan va arribar al Flamengo, on va coincidir amb Vinícius Júnior. De fet, van créixer a tot just uns quilòmetre­s de distància a la part oest de la ciutat, encara que la projecció del madridista seria espectacul­ar durant aquells anys. En aquella etapa Souza jugava com a interior, però una estirada tardana el va fer acomodar en una posició més endarrerid­a. Va ser allà quan Jorge Jesús va decidir donar-li una oportunita­t al primer equip el 2019 i quan ell mateix va començar a identifica­r-se, per unes condicions físiques semblants, amb Paul Pogba. Un any després el City s’hi va fixar i va aconseguir els seus serveis a canvi de 2,5 milions d’euros, equivalent al 60% dels seus drets. El conglomera­t de l’Aràbia Saudita encara té la possibilit­at de comprar-ne un altre 20% per 1,5 milions d’euros, però encara no ha exercit aquesta opció.

Souza va arribar el 2020 al Lommel, de la segona divisió belga i que aquell mateix any acordava integrar-se dins de l’estructura del City Football Group. Sense gaire protagonis­me el primer curs, la temporada passada va aconseguir ser un fix al centre del camp del KV Malines, on va arribar cedit. Allà va disputar 32 partits de la Jupiler Pro League, amb dos gols i una assistènci­a.

La direcció esportiva perica, que dirigeix Domingo Catoira, el tenia al radar des de feia temps, i ha treballat per incloure en l’operació una opció de compra que el club d’origen va rebutjar de totes totes, ja que considera que el futbolista té un gran potencial i no es plantegen, de moment, desprendre-se’n.

Amb la seva arribada l’Espanyol guanya múscul i complement­a amb altura el rol de Keidi Bare en el pivot defensiu, una posició amb pocs efectius, però deixa en l’aire la continuïta­t de Pol Lozano. Fa pocs dies el del planter va deixar clar que, si no pot continuar a l’Espanyol, tornarà al Girona. ●

Souza va coincidir amb Vinícius Júnior al Flamengo abans que el Reial Madrid fitxés l’extrem el 2018

 ?? Barce ornyen ?? Vinícius Souza arriba a l’Espanyol com a cedit després d’una gran temporada a la lliga belga
Barce ornyen Vinícius Souza arriba a l’Espanyol com a cedit després d’una gran temporada a la lliga belga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain