La Vanguardia (Català-1ª edició)

La banca europea suspèn l’examen del BCE sobre riscos climàtics

Un 47% de les entitats que van completar la prova podrien perdre 70.000 milions

- Pilar Blázquez

El Banc Central Europeu va publicar ahir el primer test d’estrès enfocat a analitzar els riscos climàtics a què s’enfronta la banca amb una esperada conclusió. “Les entitats de crèdit encara no tenen prou en compte el risc climàtic en els marcs de proves de resistènci­a i en els models interns, per bé que n’hi ha que han fet progressos des del 2020”.

El cas és que només 49 de les 104 entitats (un 47%) que estaven sotmeses a l’estudi han superat l’exigent procés d’anàlisi imposada pel regulador. Se’ls ha detectat un risc aproximat de 70.000 milions d’euros. “És urgent que les entitats de crèdit de la zona de l’euro intensifiq­uin els esforços per mesurar i gestionar el risc climàtic eliminant les llacunes de dades actuals i adoptant les bones pràctiques que ja s’apliquen al sector”, va assenyalar Andrea Enria, president del Consell de Supervisió del BCE.

Les conseqüènc­ies d’aquest suspens no aniran més enllà d’aquest consell. No hi haurà, com sol ser habitual amb els tests d’estrès que es fan a la banca europea des de la crisi del 2008, penalitzac­ions de capital ni de cap altra mena. Ni tan sols informació pública del resultat obtingut per cada entitat. Perquè, com bé recorda el mateix

BCE, aquest ha estat un exercici “d’aprenentat­ge” per a tothom.

L’objectiu és que el sector aprengui a incloure en els seus models de predicció de riscos l’impacte de les inclemènci­es del canvi climàtic, com són les grans sequeres, les inundacion­s o les onades de calor o de fred, com va ser el cas de la nevada Filomena.

Per descomptat, no és fàcil. Segons expliquen fonts financeres, ni tan sols hi ha un model unificat per quantifica­r aquests impactes, que són molt diferents segons els sectors, les zones geogràfiqu­es en què tenen exposició les entitats, etcètera. Aquesta complexita­t ha estat la que ha impedit que la gran majoria completin el test. “Aquest exercici és una fita fonamental en el nostre camí per aconseguir un sistema financer més resistent al risc climàtic. Esperem que les entitats de crèdit adoptin mesures decidides i elaborin marcs sòlids de proves de resistènci­a climàtique­s de curt a mitjà termini”, va apuntar Frank Elderson, vicepresid­ent del Consell

El BCE reconeix que el seu primer test d’estrès climàtic és un exercici d’“aprenentat­ge”

 ?? ?? Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu
Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain