La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA mostren fortalesa al mercat laboral i creen 372.000 llocs de treball

- Spor 4gustina

L’economia dels Estats Units continua donant mostres d’una gran fortalesa, un fet que beneficia un mercat laboral que no dona cap mostra d’esgotament. Al juny, la primera economia mundial va generar un total de 372.000 nous llocs de treball no agrícoles, només 12.000 menys que al maig. La taxa d’atur, en mínims històrics, es va mantenir en un 3,6% de la població activa per quart mes consecutiu, segons va informar ahir l’Oficina d’Estadístiq­ues Laborals del Departamen­t de Treball. Si Jerome Powell, president de la Reserva Federal, i el seu equip de governador­s tenien algun dubte sobre si continuar amb el ritme agressiu d’augment de tipus d’interès sense perjudicar l’economia, ara se sentiran més còmodes per actuar sense tantes preocupaci­ons.

El creixement net de l’ocupació al juny es va mantenir d’aquesta manera en línia amb el guany mensual mitjà de 383.000 llocs de treball, correspone­nt als tres mesos anteriors, i se situa a 524.000 llocs de treball –tres dècimes– del nivell d’ocupació previ a la pandèmia, el febrer del 2020. Aquesta recuperaci­ó s’ha aconseguit després de l’esforç brutal de la Fed, que va treure tota l’artilleria el març del 2020, i dels estímuls aprovats per l’Administra­ció Biden durant els últims dos anys.

L’ocupació del sector privat ha recuperat les pèrdues netes relacionad­es amb la pandèmia i ja és 140.000 llocs de treball més gran que el febrer del 2020, mentre que l’ocupació pública encara arrossega un dèficit de 664.000 llocs de treball. El mes de juny es van observar augments notables en el nombre de llocs de treball dels sectors de serveis profession­als i empresaria­ls, el lleure, l’hostaleria i l’atenció de la salut.

Per la seva part, la taxa d’atur dels EUA al juny va ser d’un 3,6% per quart mes consecutiu, i es va mantenir el nombre d’aturats, essencialm­ent sense canvis, en 5,9 milions. Aquestes xifres difereixen poc dels va

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain