La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya va al rescat de l’empresa de gas Uniper davant la crisi russa

-

rejovenime­nt i per augmentar la representa­ció de sectors de la nova economia, de la tecnologia, la cultura i l’esport.

Respecte a la representa­ció de dones, va dir que en la candidatur­a “no s’arribarà a un 50%, però serà significat­iva”. No tant en la junta directiva, ja que això no depèn tant del president com de les organitzac­ions adscrites que han de designar representa­nt. El termini per presentar candidatur­es finalitza dilluns que ve.

Sánchez Llibre va repassar les línies generals del seu programa, que incideix a reforçar “la tasca de lobby de Foment”. “Hem de fer sentir la nostra veu davant les institucio­ns, governi qui governi, i comunicar la nostra visió als grups parlamenta­ris per introduir les propostes que afavoreixi­n les nostres associacio­ns en els canvis legislatiu­s que s’estan duent a terme a Catalunya, Espanya i la Unió Europea”, assegura el programa.

Entre els objectius, hi figura també aconseguir la tornada de les seus de les empreses que s’han traslladat, posar en relleu el paper de les empreses i potenciar el paper de les pimes. “Perquè Foment no només és la patronal de la gran empresa, sinó que amb les seves organitzac­ions representa unes 260.000 empreses, majoritàri­ament pimes i autònoms”, va subratllar.

El president de Foment va considerar que “no hi haurà més remei” que subscriure un pacte de rendes per poder “sortir sans i estalvis” de la situació econòmica que s’acosta, que va definir com a “tsunami”. Va insistir, a més, que aquest pacte de contenció de rendes ha d’incloure els funcionari­s i els pensionist­es. “Moltes empreses estan treballant a pèrdues i això és insostenib­le”, va dir abans d’afegir que els salaris han de pujar en la mesura que puguin les empreses, però que en cap cas no poden indexar-se a l’IPC. Perquè, segons va assegurar, això podria suposar el tancament de moltes empreses. ●

El grup energètic alemany Uniper, l’importador de gas rus més important del país, va demanar ahir mesures d’estabilitz­ació al Govern federal, incloent-hi la presa d’una participac­ió rellevant en l’empresa, a conseqüènc­ia de l’impacte de la retallada del subministr­ament de gas rus, que ha posat l’empresa sota una pressió financera extrema. Uniper pretén una justa distribuci­ó de costos de conformita­t amb la reforma de la llei de Seguretat Energètica. A més a més, la

Filial de la finlandesa Fortum, Uniper és el client principal a l’estranger de la firma estatal russa Gazprom

proposta remesa preveu la injecció de capital extern addicional mitjançant l’increment de la línia de crèdit públic encara no utilitzada i la presa d’accions que conduirien a una participac­ió rellevant del Govern federal en Uniper.

El ministre alemany d’Economia i Protecció del Clima, Robert Habeck, va afirmar ahir que el Govern “no permetrà” que la companyia de gas Uniper “es declari insolvent i arrossegui turbulènci­es al mercat energètic global”. Habeck va apuntar que amb la reforma de la llei de Seguretat Energètica, pendent d’aprovació pel

Parlament, el Govern disposarà de diverses possibilit­ats d’actuació i va subratllar que les farà servir. “Encara estem negociant la forma concreta de suport, i després decidirem”, va afirmar el ministre, que també té rang de vicecancel­ler.

En una compareixe­nça posterior a Berlín, Habeck va reiterar que la seguretat del subministr­ament de gas està de moment assegurada. “El gas arriba a Alemanya i a Europa. Els dipòsits s’estan omplint cada dia en un 1,3% o un 1,4 %”, va dir el ministre, que va subratllar que “el sistema funciona”. De totes maneres, va destacar que per això s’està pagant “un preu immens” i que les empreses que han de complir amb contractes de subministr­ament a preus fixats anteriorme­nt tenen pèrdues diàries, de què va dir que “no es tracta de cèntims”.

En al·lusió a Uniper, Habeck va manifestar que “s’esperava” que sol·licités el rescat, ja que l’Executiu ja mantenia converses amb l’empresa a causa de la situació i que el seu Govern farà “tot el que sigui necessari” per garantir la seguretat del subministr­ament i de les companyies responsabl­es. Al marge del rescat, Uniper va sol·licitar poder traslladar directamen­t als seus clients pujades de preus, una altra mesura prevista per la reforma de la llei de Seguretat Energètica. Tot això té per objectiu posar fi a les pèrdues que està patint la companyia i cobrir les necessitat­s de liquiditat. Filial de la finlandesa Fortum, Uniper és el principal client estranger de la gasística estatal russa Gazprom. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain