La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puig i el joc de la gallina

El vot delegat de l’exconselle­r mostra una unitat irreal de l’independen­tisme i deixa ferides

- Iñaki Pardo Torregrosa

Sobre el paper hi va haver unitat. Els cinc membres independen­tistes de la Mesa del Parlament van signar dijous a la nit un acord perquè el vot delegat de l’exconselle­r Lluís Puig es pugui comptabili­tzar malgrat que el Tribunal Constituci­onal (TC) en va anul·lar la delegació fa unes setmanes.

Aquest fet va suposar anar més enllà del que s’ha anat aquests últims anys en la institució, ja que es va fer cas omís de l’Alt Tribunal i dels reiterats avisos dels serveis jurídics de la Cambra, que advertien que hi podria haver conseqüènc­ies penals per als polítics.

Aquesta unitat exhibida, tot i això, no es correspon amb l’estira-i-arronsa i el joc de la gallina –dos participan­ts condueixen un vehicle en direccions oposades i el primer que es desvia perd– que han mantingut aquests dies ERC i Junts. Ni amb la discussió pujada de to que se sentia al final de la reunió de dijous a dins de la sala on hi havia els dos socis, que s’havien intercanvi­at acusacions de no voler arribar fins al final.

Dimarts al matí els membres de l’òrgan rector de la Cambra van rebre la notificaci­ó de la sentència sobre el vot de l’exconselle­r de Cultura, que responia a un recurs del PSC.

Aquesta carpeta va provocar que la reunió s’allargués fins a la tarda, quan es va decidir que es comptabili­tzaria oralment el vot de Puig –diputat de Junts– en el ple, però que no figuraria en els sistemes electrònic­s. Tampoc no estava garantit que després aparegués a les actes i publicacio­ns oficials. Sense això, que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, verbalitzé­s en cada votació que es tenia en compte la delegació de l’exconselle­r en la portaveu de JxCat, Mònica Sales, no tindria validesa jurídica. S’havia traçat un pla perquè el vot fos efectiu a “tots els efectes jurídics i polítics” i que els treballado­rs quedessin protegits. Però només s’havia assumit el compromís a mitges.

Amb el record del cas de Pau Juvillà encara present, la CUP i ERC van denunciar llavors que s’estava en una situació anàloga, en què es deia una cosa i en realitat en passava una altra, i que s’acataria la sentència del TC malgrat el simbolisme.

Amb aquest escenari va començar el ple dimecres al matí, i abans del migdia hi va haver un canvi substancia­l. Es va acordar que s’arribaria fins al final perquè el vot de Puig fos comptabili­tzat. Però calia esperar fins dijous a la nit, a una reunió de la Mesa després del ple, en què cada vegada que es votava Borràs recordava que es tenia en compte l’exconselle­r, encara que no aparegués a les imatges que difon la institució ni al panell electrònic.

Era prou temps perquè assaltessi­n els dubtes als parlamenta­ris, a qui es va advertir en tot moment que malgrat que la seva intenció era protegir els funcionari­s s’incorria en la possibilit­at de cometre un delicte, la usurpació de funcions, amb penes que van entre un i tres anys de presó.

Aquest element s’afegeix a la possible desobedièn­cia.

Els dubtes estaven motivats per un fet que admet tothom: que el vot de Puig, més enllà d’uns dies o unes sessions, no es pot garantir i que serà impugnat. A més, hi podria haver requerimen­ts a funcionari­s i polítics que el bloquegin més endavant, una cosa semblant al que va passar la legislatur­a passada amb el debat de resolucion­s que contraveni­en el Constituci­onal.

Dijous, en l’entorn de Borràs van començar a subratllar que anirien fins al final i que no passaria com amb el cas de Juvillà, i a ERC es tenia la sensació que signar l’acord i la possibilit­at de cometre delictes era un acte estèril. “Hi va haver inversió de papers”, assenyalen fonts consultade­s. “Al principi Borràs no volia, però la van empènyer a fer-ho i la van portar fins al límit. Més tard ERC, després de les advertènci­es, va començar a expressar dubtes”, resumeixen aquestes fonts. Però tots van signar.

Davant la possibilit­at que algú flaquegés, la CUP va elevar la pressió a JxCat i Esquerra dijous al migdia amb una carta a la militància en què revelava que la proposta inicial de Junts era simbòlica i que suposava acatar, com en el cas de Juvillà. I advertien que ells no acceptarie­n aquest escenari, que d’altres defensen que podia ser útil per fer una denúncia política sense conseqüènc­ies jurídiques.

Al final es va rubricar el pacte, però els dubtes expressats pels republican­s durant la reunió es van convertir en foc creuat i una pluja de retrets, amb crits inclosos com a colofó. La CUP i Junts van reivindica­r l’acció; ERC va guardar silenci.

“Aquesta situació es deu a la manca d’estratègia conjunta de l’independen­tisme i a una falta d’intenció darrere el que es fa”, apunten fonts de Junts. A ERC, en canvi, creuen que es deu a l’“afany de la presidenta de demostrar que va més enllà que el seu antecessor”. “Recorda un remake del 2017, però en aquest cas sembla una pel·lícula de sèrie B”, resumia un alt càrrec del Govern.

“Però és molt més irrellevan­t”, afegeixen fonts parlamentà­ries, que creuen que “el que ve després és difícil de gestionar”, amb recursos judicials i el que se’n derivi.

La Mesa del Parlament torna a estar a l’ull de l’huracà per tercera legislatur­a consecutiv­a. c

 ?? BarIe on  a I n ?? L’escó de Lluís Puig, amb un llaç groc, a l’hemicicle
BarIe on a I n L’escó de Lluís Puig, amb un llaç groc, a l’hemicicle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain