La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llum verda però sense data per vacunar els més grans de 60

Les comunitats autònomes donen per fet que serà a la tardor

- C. López / M. RICART

cer de mama validats per l’EMA però pendents de finançamen­t en la sanitat pública a Espanya. I aquesta comissió no es tornarà a reunir fins al setembre.

Diverses malaltes de càncer de mama han expressat a aquest diari que estan indignades per aquesta situació. “Moltes dones es moren sense saber que hi havia una última teràpia o sabent-ho, però sent conscients que no hi tenen accés. És realment cruel”, denuncia una d’elles. L’oncòleg i investigad­or Aleix Prat va criticar les “demores inacceptab­les”. “Quan l’Agència Europea del Medicament (EMA) aprova un fàrmac innovador, a Espanya entra en els llimbs. Hi ha una falta de transparèn­cia absoluta i no sabem què passa al Ministeri”, va afirmar. “Per al metge és frustrant. Èticament ens crea un dilema, perquè nosaltres ens basem en una evidència científica i hem de dir al pacient que el millor fàrmac que es pot administra­r no està finançat”, va afegir Prat.

Per fi aquesta setmana la sèrie de decepcions de Laura Escobar i la seva família s’ha interrompu­t. Salut ha comunicat que Trodelvy s’ha administra­t en comptats pacients en hospitals públics catalans. “Salut estava pendent de la Comissió Interminis­terial de Preus del 7 de juliol per si n’aprovava la inclusió en la cartera pública de serveis. Finalment aquesta comissió ho ha desestimat. Tot i així Catalunya continuarà administra­nt el fàrmac a les persones que, per les seves necessitat­s clíniques, ho requereixi­n”, ha indicat el departamen­t.

El marit de la Laura, que té presentada una demanda de protecció dels drets fonamental­s contra Salut i el Clínic, s’ha mostrat satisfet. “Però falta molt per fer”, precisa en referència als medicament­s en llista d’espera.

Això vol dir que la Laura es podrà curar? Ni de bon tros. Les proves radiològiq­ues indiquen que l’immunoconj­ugat Trodelvy –que s’haurà d’administra­r si no provoca efectes secundaris intolerabl­es i no deixa de funcionar– està treballant adequadame­nt. Les pacients que van rebre Trodelvy en els estudis clínics van viure una mitjana d’11,8 mesos, en comparació amb els 6,9 mesos en el cas dels pacients que van rebre el tractament de referència (el que es fa servir normalment).

Val la pena? “Quant val un dia de vida d’una mare?”, replica una pacient consultada. Alguns oncòlegs afirmen que, en l’actual context de profusa investigac­ió, qualsevol temps guanyat és una oportunita­t per a l’arribada de teràpies noves. ■

La comissió de Salut Pública del Consell Interterri­torial de Salut va donar ahir el vistiplau a administra­r a Espanya una quarta dosi (o segona dosi de reforç) de la vacuna contra la covid als més grans de 60 anys i a la població vulnerable, tal com van demanar el dia anterior la Comissió Europea (CE), el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i l’Agència Europea del Medicament (EMA). També en va aprovar l’administra­ció als profession­als sanitaris i sociosanit­aris.

Però mentre des de Brussel·les es recomanava celeritat en l’administra­ció de la vacuna davant el repunt de casos a tot Europa, els responsabl­es de salut pública del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes no han decidit quan es començaran a injectar les noves dosis de record. Ni tan sols se sap quan s’injectaran a l’altre col·lectiu que ja ha rebut l’autoritzac­ió, els de més de 80 anys i residents en geriàtrics.

La data encara està en l’aire, tot i que des de les comunitats autònomes es dona per fet que serà després de les vacances d’estiu, a la tardor. Això facilitari­a la logística d’uns centres sanitaris ja saturats per l’augment de casos de covid just quan el personal se n’ha d’anar de vacances.

Per què no es comença ara? No hi ha una versió oficial en aquest sentit, més enllà que és una decisió que ha d’adoptar la Ponència de Vacunes (grup d’experts que elabora l’estratègia vacunal), encara que fonts de la comissió insisteixe­n en la necessitat d’esperar les noves generacion­s de vacunes. La decisió final dependrà de l’evolució d’aquesta setena onada, que sembla que comença a reduir el ritme de creixement.

Segons les dades facilitade­s ahir per Sanitat, la incidència acumulada a 14 dies és gairebé igual que la de divendres (1.255 casos per 100.000 habitants) entre els més grans de 60 anys, amb més afectació en els de 70 anys endavant. En aquest moment, hi ha 12.789 persones ingressade­s amb covid (700 més que divendres), 501 a les ucis. L’ocupació de llits ja arriba al 10,5%, però a les ucis és del 5,7%, amb Madrid, Catalunya i el País Basc amb gairebé el 10%.

Pel que fa als morts, Sanitat va notificar ahir 292 morts els últims set dies.

La comissió de Salut Pública també va aprovar l’estratègia de la Ponència de Vacunes sobre la verola del mico i que, com a novetat, inclou l’administra­ció d’una dosi (i d’una segona quan n’hi hagi, ja que hi ha

Verola del mico: vacunes per a persones amb el VIH i per al personal de neteja de les saunes

 ?? ?? La reacció
La urm be lrsir Lmutprif iedearC oei ,lr Brcnsriv bgríf -r oitdturC scr tcrbr bígcv bgncrug’ g mtagbrv igCrC r aem hrihem mtugram g -r mtpgv agCzrC aem rmmtugrv ugtcm g orugecCm qse em otbec Citpri ec ugiv usmmCàcuge­m memparcCm
La reacció La urm be lrsir Lmutprif iedearC oei ,lr Brcnsriv bgríf -r oitdturC scr tcrbr bígcv bgncrug’ g mtagbrv igCrC r aem hrihem mtugram g -r mtpgv agCzrC aem rmmtugrv ugtcm g orugecCm qse em otbec Citpri ec ugiv usmmCàcuge­m memparcCm
 ?? Dani Duch ?? La població de més de 60 anys rebrà una altra dosi
Dani Duch La població de més de 60 anys rebrà una altra dosi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain