La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mala pràctica profession­al

- Jordi Juan Director

Dissabte passat lamentava en aquesta secció el silenci de les associacio­ns de periodiste­s sobre la campanya d’intoxicaci­ó que les claveguere­s de l’Estat havien escampat en l’opinió pública gràcies a periodiste­s i mitjans còmplices. Avui toca admetre que, almenys a Catalunya, el Col·legi de Periodiste­s i el Consell de la Informació van sortir-hi al pas aquesta setmana i van denunciar aquestes pràctiques. Però potser paga la pena tornar a insistir en el penós paper que suscita la divulgació d’aquests àudios i com afecten la nostra deontologi­a profession­al.

El dret a la informació és sagrat, però la privacitat personal també ho hauria de ser. La revelació de dades que ajuden a entendre trames de corrupció o presumptes delictes, que la justícia després hauria d’investigar, mereix la divulgació als mitjans. De fet, per a això ens vam fer periodiste­s. Però una altra cosa ben diferent és que sota aquesta premissa s’esbombin converses privades que no tenen res a veure amb la investigac­ió. Habitualme­nt això passa quan es revelen dades de sumaris judicials i ara ha esdevingut una cosa habitual en els autoenregi­straments que va dur a terme l’excomissar­i José Manuel Villarejo. Els mitjans hauríem de fer un examen de consciènci­a i limitar-nos a donar a conèixer únicament el que és important. Tota la resta són tafaneries que vulneren l’esfera de privacitat de cada persona i que no aporten res. No tot s’hi val per aconseguir audiència.

Dit això, en relació amb la part que sí que és important i transcende­nt sorprèn el silenci general de la Fiscalia i altres àmbits judicials davant la divulgació d’aquestes informacio­ns, fet que contrasta amb la celeritat amb què s’actua quan alguna institució catalana voreja la línia vermella constituci­onal. Els àudios revelats per Quico Sallès a El Món, en què Villarejo mateix comparteix amb un jutge com havien manipulat un mitjà per divulgar informació falsa sobre l’exalcalde Xavier Trias, haurien de servir perquè algú actués.

És a dir, perquè se m’entengui: al nostre gremi periodísti­c hi ha mala pràctica profession­al, però el món de la justícia no es queda enrere. Necessita un reset total.

 ?? JEFF  MCHuUr / MF ??
JEFF MCHuUr / MF
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain