La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els nous llançamíss­ils dels EUA enforteixe­n el contraatac ucraïnès

Rússia pressiona a Donetsk però Ucraïna ataca Kherson i Luhansk amb els Himars

- Gonzalo Aragonés

En un conflicte les víctimes civils només se solen comptar si les provoca l’enemic. En els més de quatre mesos de combats a Ucraïna, la majoria de vegades ha estat el Govern de Kíiv qui ha denunciat atacs de les forces russes contra la població civil, com el de dissabte contra un edifici d’habitatges a Txàssiv Iar, l’últim recompte del qual elevava ahir dimecres el nombre de morts a 45.

Rússia continua pressionan­t a Donetsk amb l’objectiu de controlar tota la regió del Donbass. Ucraïna espera una ofensiva a gran escala, però mentrestan­t les seves forces han passat al contraatac a Kherson (sud) i Luhansk (est). Hi han posat en joc els míssils Himars, que els Estats Units els van començar a subministr­ar el mes passat. Després de la contraofen­siva, ara també és Rússia qui ha denunciat la mort de civils. El cap de l’Administra­ció prorussa de Kherson, Vladímir Leóntiev, va assegurar dimarts que l’atac d’artilleria ucraïnès contra Nova Kajovka va deixar “set morts i al voltant de 60 ferits”.

La província de Kherson va caure a mans russes després de llançar el que Moscou anomena “operació militar especial”. Té una gran importànci­a estratègic­a. A més de la seva indústria agrícola i l’accés al mar Negre, és al nord de la península de Crimea, annexionad­a per Rússia el 2014. Controlar aquesta regió facilitari­a a les forces russes pensar a avançar més a l’oest, cap a Mikolaiv i Odessa.

A l’est del país les forces ucraïneses van llançar la nit de dimarts a dimecres un “atac aeri a gran escala” contra una unitat de defensa antiaèria pròxima a la ciutat de Luhansk, segons va dir el representa­nt de la milícia prorussa Andrei Marotxko.

A començamen­ts de mes Rússia va donar per controlada tota

Velocitat

Pes

FONT:

Permet disparar en qualsevol direcció

Amb 6 míssils guiats per GPS o un míssil tàctic

Amb 80 km d’abast i calibre de 227 mm blindada totalment tancada la província de Luhansk després d’aconseguir la ciutat de Lissitxans­k. Això li permetia centrarse en els seus objectius a Donetsk, l’altra província del sudest ucraïnès que juntament amb Luhansk forma la regió del Donbass.

Això no significa que es pugui oblidar de Luhansk. Aquest dimarts, 12 de juliol, Leonid Pásetxnik, cap de l’autoprocla­mada República Popular de Luhansk (RPL), va assegurar que cal continuar l’ofensiva per empènyer les tropes ucraïneses “a una distància segura” i que els seus “equips i armes no puguin arribar al nostre territori”.

Ígor Guirkin, antic comandant de les forces prorusses de Donetsk i avui molt actiu a les xarxes socials, va escriure a Telegram que Rússia ha patit “grans pèrdues tant en homes com en equips” en menys d’una setmana i que els seus sistemes defensius “han demostrat que són inefectius contra els míssils Himars”.

Com que tenen un rang d’almenys 70 quilòmetre­s, els nous sistemes dels ucraïnesos es poden situar fora de l’abast de bona part de l’artilleria russa.

En l’atac contra Nova Kajovka, a Kherson, les versions ucraïnesa i russa difereixen. L’exèrcit ucraïnès assegura que va encertar un dipòsit de municions i va matar 52 soldats russos. L’Administra­ció prorussa va assegurar que l’atac va destruir magatzems de fertilitza­nts i instal·lacions civils. La seva vicecap, Iekaterina Gubareva, va afirmar que no hi havia “objectius militars: s’han atacat magatzems, botigues, una farmàcia, gasolinere­s i fins i tot una església”, i va denunciar els fets com un “acte de terrorisme”.

Les dues parts sí que estan d’acord en l’important paper

Les noves llançadore­s són capaces de situar-se fora de l’abast de bona part de l’artilleria russa

dels nous míssils. Citat per la BBC, l’assessor presidenci­al ucraïnès Mikhaïlo Podoliak va dir que “el segon exèrcit del món” havia “xocat amb la realitat”.

Aquests atacs arriben després que les autoritats ucraïneses anunciessi­n una contraofen­siva i demanessin a la població civil que evacués Kherson i Zaporíjia. “Hi haurà combats, hi haurà bombardejo­s d’artilleria i, per tant, instem a evacuar urgentment”, va dir diumenge la vice primera ministra Irina Verxtxuk a la televisió nacional.

Dilluns, funcionari­s de la prorussa Donetsk van dir que hi va haver tres morts i desenes de ferits a la localitat de StepanoKri­nka després d’un atac ucraïnès amb coets Himars.

Rússia és conscient que el nou armament ha enfortit el contraatac ucraïnès. El Ministeri de Defensa rus va assegurar dilluns que havia utilitzat míssils de creuer Kalibr per destruir dipòsits de municions a la província de Dnipró que incloïa coets Himars. La setmana passada Rússia va dir que havia destruït dues d’aquestes llançadore­s, però tant Ucraïna com els EUA ho van desmentir. ●

 ?? ?? 5m 85 km/h 10,9 tonelades
AFP i elaboració pròpia 2,3 m
Munició
Antena 6 GMLRS
Cabina per a 3 tripulants
LA VANGUARDIA
5m 85 km/h 10,9 tonelades AFP i elaboració pròpia 2,3 m Munició Antena 6 GMLRS Cabina per a 3 tripulants LA VANGUARDIA
 ?? Tony Overman / AP ?? Milicians prorussos amb tancs ucraïnesos capturats
Tony Overman / AP Milicians prorussos amb tancs ucraïnesos capturats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain