La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia, a tocar d’una crisi de govern per la incomodita­t de l’M5E

- Anna Buj

Itàlia és altre cop a tocar d’una crisi de govern estival. L’Executiu de Mario Draghi trontolla davant l’amenaça del Moviment 5 Estrelles (M5E) de Giuseppe Conte d’abandonar la coalició, oficialmen­t perquè se senten ignorats en diverses tensions amb l’exbanquer, com en la seva negativa a enviar més armes a Ucraïna.

Es tracta de l’últim moviment desesperat per la seva supervivèn­cia política després de la sortida del partit de Luigi Di Maio i la consegüent escissió. Conte calcula que en l’oposició podria recuperar una part del suport perdut als sondejos. La plana major del partit es va reunir ahir durant hores per decidir què cal fer abans d’un delicat vot sobre un decret amb ajuts contra la inflació, aquest dijous al Senat, que el Govern ha presentat com una moció de confiança.

Al final van decidir que s’absentarie­n de la votació, per tant, si segueixen el que han anunciat, la majoria de Govern es trencarà i és molt possible que la jornada d’aquest dijous Draghi hagi de presentar la seva dimissió com a primer ministre davant el president de la República, Sergio Mattarella.

Els grillini

Draghi diu que no continuarà com a primer ministre si els ‘grillini’ abandonen la coalició, i podria dimitir

no són tècnicamen­t necessaris per a la supervivèn­cia de la coalició, però Draghi ha repetit que no continuarà com a primer ministre sense ells. També Salvini i el socialdemò­crata Enrico Letta van avisar que sense l’M5E no hi ha altra sortida que no sigui avançar les eleccions –previstes per a la primavera que ve– a la tardor. Un altre possible escenari seria que el president, Sergio Mattarella, convencés Draghi de continuar uns mesos per l’interès nacional atesa la difícil conjuntura energètica, econòmica i internacio­nal. Fins i tot el Vaticà ha fet una crida a la responsabi­litat. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain